Podniková péče o předškoláky má zelenou

Praha – Firmy a úřady mohou nyní zřizovat takzvané dětské skupiny pro péči o potomky zaměstnanců. Novinku dnes představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dětské skupiny jsou určené pro menší počet dětí a pravidla pro jejich zřízení jsou mírnější než u školek. Nejsou totiž vzdělávacím zařízením, a nemusí proto dodržet všechna ustanovení, která běžným mateřinkám nebo akreditovaným firemním školkám diktuje školský zákon.

Drábek upozornil, že hygienické podmínky na zřízení dětské skupiny jsou mírnější než při zřízení školky. Příliš přísné normy jsou totiž jedním z nejčastějších důvodů, které podnikům brání při zřizování firemních mateřinek. Zřizovatel musí zajistit například zahradu o určité velikosti. Personál ale i nyní musí mít zdravotnické, pedagogické nebo sociální vzdělání.

Podle Lydie Keprové z oddělení rodinné politiky při MPSV je možné zřídit malou skupinu pro nejvýše čtyři děti nebo střední skupinu, kde bude nejvýše 12 předškoláků. Věkově není skupina nijak omezena.

Ministerstvo na své půdě zavedlo pilotní „miniškolku“

Samo ministerstvo od 1. července ve své budově zřídilo první zařízení tohoto typu. Za hlídání dětí rodiče zaplatí dva tisíce měsíčně nebo sto šedesát korun na den. „Chceme ukázat, že už za stávajících předpisů, za stávající legislativy je možné zřizovat alternativní zařízení k běžným mateřským školám, které jsou ve školském systému. Že je možné i za stávající legislativy zajistit i svým zaměstnancům – a týká se to jak státních organizací, tak komerčních firem – příznivější pracovní podmínky,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Drábek.

„Beru to především jako výzvu těm zaměstnavatelům, kteří chtějí přispět ke zlepšení pracovních podmínek pro své zaměstnance, že mohou kopírovat, mohou se podívat, jakým způsobem to dělá přímo ministerstvo,“ dodal.

Konkrétnější nastavení podmínek se bude později řešit legislativně, dětskou skupinu prý ale mohou firmy, úřady, obce nebo neziskové organizace zřizovat už nyní. Kromě toho ministerstvo nově ustanovuje i péči o dítě v domácnosti prostřednictvím chůvy. Ta si bude moci doplnit vzdělání ve zkráceném cyklu.

Změny jsou součástí prorodinného balíčku, který by měl platit od ledna 2013. Alternativní předškolní výchovou chce úřad umožnit rodičům snazší návrat do práce. V současnosti totiž mnoho rodičů nemá děti kam dát, obecní školky jsou přeplněné (jen v roce 2010 odmítly 39 tisíc dětí)a soukromá zařízení drahá. Ačkoliv se města snaží dříve zrušené školky obnovovat, kapacity současnému babyboomu nestačí.