Česko vládu libyjských povstalců zatím neuznalo

Praha – Česká republika vítá úspěchy libyjských povstalců z posledních dnů, jejich vládu ale za jediný legitimní kabinet Libye zatím neuznala. Prostřednictvím tiskového odboru svého resortu sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Česká republika vítá poslední úspěchy povstání libyjského národa a jejich spojenců a vyjadřuje naději, že prolévání krve v Libyi již brzy skončí,“ napsal Schwarzenberg v tiskovém prohlášení. Praha je „trvale připravena nabídnout své zkušenosti s přechodem k demokratickému systému vládnutí a rozvíjet vztahy s Přechodnou národní radou Libye,“ uvedl Schwarzenberg.

Pád Kaddáfího vlády podle něj otevře cestu k nové etapě rozvoje Libye. Právě ta je důležitá pro klidný vývoj a bezpečnost celé oblasti, vysvětlil ministr zahraničí. ČR doufá, že nová libyjská vláda zahájí dialog vedoucí k ekonomickým i politickým reformám, ustavení vlády práva a respektu k lidským právům a základním svobodám, dodal Schwarzenberg. K zemím, které rebely uznaly za oficiální vládce země, se Česká republika nepřipojila.

První, kdo uznal povstalce, byla Francie

Opoziční radu jako první již v březnu uznala Francie. Později se k ní přidaly Itálie, Katar, USA či Británie a naposledy zatím Egypt, Maroko a Palestina. Podle agentury Reuters uznalo Přechodnou národní radu více než 30 zemí za legitimního zástupce libyjského lidu. Patří mezi ně zhruba patnáct zemí Evropské unie. Podle dřívějšího vyjádření šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové je ale na každé národní vládě zvlášť, aby o případném uznání povstalecké vlády rozhodla.