Ctirad Mašín dostane na pohřbu ocenění in memoriam

Cleveland (USA) - Český protikomunistický odbojář Ctirad Mašín bude dnes pohřben v americkém Clevelandu. Obřadu s vojenskými poctami se zúčastní jeho bratr Josef, sestra Zdena a další příbuzní a američtí i čeští přátelé. Českou republiku bude zastupovat ministr obrany Alexandr Vondra, který předá nejvyšší české vojenské vyznamenání - Zlatou lípu - jež bylo uděleno oběma bratrům. Vojenský historický ústav získá na pohřbu americkou vlajku, kterou bude pokryta Mašínova rakev. Ctirad, starší z bratří, zemřel v Clevelandu v rodinném kruhu po delší nemoci 13. srpna, pouhé dva dny po svých 81. narozeninách.

„Letíme vzdát poslední sbohem muži, který celý svůj život zasvětil zápasu a boji za svobodu a demokracii. Byl věren odkazu svého otce, národního hrdiny generála Josefa Mašína, jednoho z legendárních tří králů popravených nacisty. Bojoval se svým bratrem proti komunistickému režimu stejně jako jejich otec proti nacismu. Jejich rozhodnutí bylo logické, neboť neviděli, a já také nevidím, rozdíl mezi oběma diktaturami,“ uvedl před odletem Vondra.

„Zaslouží si naši úctu jako hrdinové, kteří měli odvahu se postavit komunistické diktatuře i se zbraní v ruce. Byli po léta vnímáni v naší společnosti rozporně, kontroverzně a máme tu dluh. Rozhodl jsem se tento dluh splatit a udělit Ctiradu in memoriam i jeho bratru Josefovi nejvyšší resortní vyznamenání Zlatá lípa jako výraz úcty za jejich statečnost, se kterou se proti komunistickému režimu postavili,“ dodal k vyznamenání ministr.

Na Mašínův pohřeb armádním speciálem spolu s ním odlétají například čeští senátoři Jaromír Štětina a Tomáš Grulich, bývalý senátor Jiří Liška či Petr Blažek za Ústav soudobých dějin a Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu. Na pohřbu bude přítomen i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Opozice nadšením neoplývá

Levice ocenění Mašínů i Vondrovu cestu na pohřeb kritizuje. Vondra podle ČSSD a KSČM zastupuje jen vládu a rozděluje společnost. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky budou činy Mašínů vždy hodnoceny kontroverzně a vražda zůstane vraždou, i když k ní vedou ušlechtilé pohnutky. Mašínové sklouzli k nelegitimnímu teroru, uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Vondrovu přítomnost kriticky hodnotí i místopředseda ČSSD Michal Hašek, podle něhož je smutné, že Mašínova rodina bude přebírat téměř neznámé resortní ocenění z rukou politika podezřelého ze špatného hospodaření s veřejnými financemi. „Pokud se vláda skutečně domnívá, že bratři Mašínové zaslouží ocenění (o čemž veďme korektní nepopulistickou polemiku), měl by za oceán sám premiér či ministr zahraničí, očekával bych i návrh koaličních stran na udělení státního vyznamenání. Jinak totiž Nečasova vláda exportuje svoji trapnost po totálním otrávení většiny občanů ČR doma už i za oceán,“ uvedl Hašek.

Také Senát, v němž má od minulých voleb převahu levice, upozornil, že senátoři Štětina s Grulichem neletí na pohřeb do USA jako oficiální zástupci horní komory Parlamentu. "Nebyli pověřeni zastupováním Senátu na pohřbu Ctirada Mašína. Senát jako ústavní instituci tudíž na pohřbu nereprezentují a Kancelář Senátu rovněž nehradí náklady na cestu.

Hrdinové, nebo zločinci?

Na podzim 1953 se Mašínům společně s Milanem Paumerem podařilo probít do západního Německa. Ctirad Mašín při akci zastřelil dva východoněmecké policisty. Další členové jejich skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

Milan Paumer
Zdroj: ČT24/Martin Šesták

Ozbrojený boj, který skupina Mašínů v první polovině 50. let minulého století vedla proti československému komunistickému režimu, do dnešních dnů českou společnost rozděluje. Podle nedávného průzkumu Mašíny za hrdiny považuje jen 15 procent Čechů. Český premiér Petr Nečas minulý týden Ctirada Mašína v reakci na zprávu o jeho smrti označil za odvážného člověka. „Lidé, kteří říkají, že jsou na ně hrdí, tak rozumějí historii. Lidé, kteří říkají, že jsou vrazi, tak nerozumí situaci v 50. letech,“ má jasno dcera Josefa Mašína Sandra.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Sociální demokracie nesouhlasí s tím, aby byla bratrům Mašínům udělována jakákoliv vyznamenání. Nelze souhlasit s metodami, jaké bratři Mašínové při svém útěku z Československa používali.“

Do Čech se oba bratři nikdy nepodívali ani po roce 1989 s odůvodněním, že jejich rodná zem nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. Ctirad nechtěl být v ČR ani pohřben. Vojenský historický ústav získá na pohřbu alespoň americkou vlajku, kterou bude pokryta Mašínova rakev. V ústavu pak bude vystavena. Vojenské muzeum už letos v únoru dostalo od bratří Mašínů i Milana Paumera některé jejich osobní věci. Jsou to hlavně barety, nášivky na uniformy a vyznamenání.

Vydáno pod