Pro Nečase je neúčast TOP 09 na vládě neomluvitelná

Praha – Dnešní zasedání kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) se opět odehrálo bez ministrů TOP 09, při jednání je nahradili náměstci bez možnosti hlasovat. I v neobyvklé situaci ale vláda přijala daňovou reformu, změny by měly být platné od roku 2013. Neúčast ministrů TOP 09, mimo ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který je na dovolené, Nečas považuje za neomluvenou a neomluvitelnou. Ministr financí Miroslav Kalousek se absencí při projednávání vlastní předlohy ocitl za hranicí profesionality. Zmínění ministři podle Nečase porušili jednací řád a hodlá se podle toho zařídit. Další kroky ale neupřesnil. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale reagoval na premiérova slova tvrzením, že jeho spolustraníci splnili jednací řád ústním zdůvodněním nepřítomnosti na minulém jednání. Ministři TOP 09 se nezúčastnili dnešního jednání na protest proti výrokům Ladislava Bátory.

„Nemohu se v úvodu svého vystoupení nedotknout aktuálních záležitostí, které se týkají chodu vlády… Jediným řádně omluveným členem TOP 09 je pan ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který čerpá řádnou dovolenou. Absenci ostatních beru jako neomluvenou, ale co je důležitější, jako neomluvitelnou,“ uvedl Nečas v úvodu tiskové konference. Kalouskovu neúčast na jednání, kde se projednává jeho předloha, označil za hranicí zodpovědnosti a elementární politické profesionality.

„Nepřítomnost ministrů vlády má svůj jasný důvod. My se nedomníváme, že by kdokoli z vlády měl poskytovat ochranu neonacistovi ve státní správě. To je náš poměrně pevný názor,“ zdůraznil Miroslav Kalousek ve Studiu ČT24. Navíc podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se ministři TOP 09 z jednání vlády řádně omluvili. Jednací řád
neuvádí, že omluva má být písemná a zdůvodnění podle něj zaznělo na minulém zasedání kabinetu.

Premiér Petr Nečas: „Já si nedovedu představit, že by ministři TOP 09 tuto předlohu se čtyřmi drobnými kosmetickými úpravami, který byl předložen jejich ministrem a prvním místopředsedou strany, nepodpořila. To by asi Kocourkov bylo slabé slovo. Pak bych to spíš označil jako jisté zdravotní zařízení psychiatrického typu, kdyby tomu tak nebylo.“

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) označil ve Studiu ČT24 jednání Ladislava Bátory v poslední době za nepřijatelné pro jeho stranu. „Extremismus v podobě téměř neofašistických, rasistických a antisemitských názorů, které všechny zazněly v poslední době od úředníka ministerstva školství, jsou nepřijatelné pro hodnoty TOP 09 a Starostů a nezávislých,“ řekl ministr. Sám Besser ale uvedl, že přijetí reformních návrhů na vládě ohroženo není, protože kabinet může schvalovat předložené návrhy.

Poslanec VV Vít Bárta: "Jsem přesvědčen o tom, že by nám všem politikům nejvíce slušelo a nejvíce bychom si zametli před vlastním prahem, kdybychom intenzivně pracovali a intenzivně jednali a nedělali gesta typu - pět ministrů TOP 09 se prostě nedostaví na jednání vlády. Díky tomu nezodpovědně přesouvají zodpovědnost z vlády do Poslanecké sněmovny.

Ministři koaliční strany zvolili svou neúčast za formu protestu kvůli výrokům personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Kvůli Bátorově urážce odešli z jednacího sálu ve Strakově akademii přesně před týdnem, vnitrokoaliční spor se nepodařilo zažehnat přes opakované výzvy premiéra Nečase. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se za chování podřízeného sice omluvil a později se od jeho chování distancoval, odvolat ho ale odmítá.

Bohuslav Sobotka s fotografií poslanců TOP 09
Zdroj: ČT24

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes postup ministrů TOP 09 pojmenoval jako „časově neomezenou stávku,“ Kalouskovu neúčast při jednání o daňové reformě označil za absurdní. Připomněl, že právě Miroslav Kalousek se před časem výrazně angažoval proti odboráři organizované stávky v dopravě. Poté vytáhl fotografii poslanců TOP 09, kteří před dvěma měsíci vyrazili do ulic v tričkách s nápisem Odpovědní pracují. „Ona (TOP 09) v zásadě opsala dnešním dnem kruh, odpovědní ministři TOP 09 ovšem dnes na vládě nepracovali…,“ prohlásil s notnou ironií Sobotka.

Vydáno pod