Konec kojeneckých ústavů - nahradí je asistenti a pěstouni

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje zakázat umisťování dětí do tří let do kojeneckých ústavů. Tímto rozhodnutím chtějí úředníci postupně docílit jejich úplného zrušení a do péče o batolata více zapojit terénní pracovníky a pěstounské rodiny. České kojeňáky jako relikt komunistického režimu jsou v rámci Evropské unie raritou, mezinárodní organizace UNICEF proto stát za umísťování dětí do ústavů několikrát kritizovala. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

„Během několika málo let chceme vytvořit systém péče, díky níž bychom problémy matek a otců řešili a dítě zůstalo doma. To má mít přednost před umístěním kojence do ústavu,“ plánuje ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí Miloslav Macela. V minulém roce přitom v českých ústavech skončilo na dva tisíce kojenců, což je nejvíc od roku 1998.

MPSV chce v budoucnu kojenecké ústavy nejprve výrazně omezovat a posléze úplně zrušit. Počty batolat v ústavech by se měly začít snižovat ještě dříve, než je stát úplně zakáže. To by měl zajistit nový zákon, který přinutí sociální pracovníky, aby děti do státních zařízení umisťovali jen v krajních situacích.

Pracovníci ústavů s plánem nesouhlasí a obávají se, že děti místo u nich skončí na ulici. „V Česku se nyní takové případy díky ústavům nevyskytují,“ poznamenal ředitel dětského domova Domeček v Ostravě Zdeněk Novotný. Ostatní zase tvrdí, že batolata budou přesunovány od jedněch pěstounů k jiným.

Místo kojeňáků asistentská péče

Kojenecké ústavy by měla nahradit terénní pomoc přímo v rodině nebo pěstouni. Stát proto ještě musí vytvořit systém podpůrné péče o rodiny v krizi. „Nyní sháníme peníze a připravujeme síť asistentů, terénních pracovníků, rodinných a mateřských center či materiální pomoc,“ vysvětlil Macela s tím, že i stát vyjde síť asistentů levněji než kojenecké ústavy.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Zástupci ministerstva ve své snaze zavřít kojenecké ústavy argumentují tím, že pobyt v těchto zařízení prý dětem škodí. „V prvních měsících života kojence se vytvářejí nervové spoje, které ovládají emoce. Nevzniknou, pokud dítě nemá jednu osobu blízkou. Je to nevratné poškození,“ upozornil Macela. V dospělosti tak člověk může být apatičtější a hůře projevovat city.

V Česku je celkem 34 kojeneckých ústavů a dětských domovů pro děti do tří let. Na konci roku v nich bylo umístěno 1513 dětí. V průběhu roku bylo přijato 2077 dětí, nejčastěji ze sociálních důvodů. Propuštěno pak bylo 2085 dětí, z toho více než polovina do vlastní rodiny. Více než čtvrtina propuštěných dětí byla v ústavu déle než rok.