Očkování proti rakovině děložního čípku bude zadarmo

Praha - Ženy a dívky by si už nadále nemusely platit očkování proti rakovině děložního čípku. Počítá s tím návrh zákona o specifických zdravotních službách, který dnes projedná příslušný výbor sněmovny. Ten bude prosazovat, aby od ledna příštího roku hradily vakcínu pojišťovny. Rakovina děložního čípku je pro ženy vedle rakoviny prsu jedním z největších strašáků. V Česku ročně onemocní rakovinou děložního čípku tisícovka žen a zemře jich kolem čtyř set.

„Jsem určitě pro očkování, všem svým pacientkám to doporučuji a vidím to jako skvělý přínos pro ženu do začátku života,“ říká primář onko-gynekologického oddělení Podolské porodnice Petr Šafář.

Očkování má podle lékařů největší význam u dívek mezi 9 až 14 lety. Jenže právě ty si ho musí ve většině případů celé zaplatit. Tři vakcíny stojí až 12 tisíc korun. Některé pojišťovny hradí pouze třetí dávku. Za pár měsíců by ale měly mít dívky očkování zcela zdarma.

„Každá koruna, která se vloží do prevence, znamená další tři koruny úspor do budoucna,“ připomíná místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru za KSČM Soňa Marková. „Všechny tři očkovací dávky budou placeny z pojištění. Týká se to dívek ve věku 13 a 14 let,“ doplňuje konkrétně Jiří Štětina, který ve zdravotním výboru zastupuje Věci veřejné.

Plošné povinné očkování stát nechystá. I nadále bude pro dívky dobrovolné, jenže ty veliký zájem nemají. Poslanci věří, že se to změní. Proočkovanost proti rakovině děložního čípku je odhadována mezi 13 a 15 procenty v kategorii žen do 25 let věku. „Domnívám se, že proočkovanost vázne na tom, že je vakcína velmi nákladná,“ komentuje to ale primář Petr Šafář.

Vydáno pod