Policisté zajistili v kauze H-System přes čtvrt miliardy

Praha - Protikorupční policie zajistila v souvislosti s kauzou H-System prostředky zhruba ve výši 280 milionů korun. Detektivové měli důvodné obavy, že jeden z bývalých manažerů, odsouzený pravomocně za podvod, úmyslně vytvářel pohledávky a závazky, aby zmařil náhradu škody, kterou mu soud nařídil. Podle informací České tiskové kanceláře (ČTK) jde o hlavní postavu miliardového podvodu Petra Smetku. Z dvanáctiletého trestu zbývá Smetkovi ještě zhruba polovina. Jeho první žádost o podmínečné propuštění soud loni v prosinci zamítl.

„Kriminalisté mají důvodné podezření, že tyto závazky a pohledávky jsou úmyslně a účelově vytvářeny, ačkoliv ve skutečnosti neexistují,“ sdělil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Domnívají se, že jejich skutečným cílem je zmaření náhrady škody poškozeným, bývalým klientům H-Systemu. Pokud by podvod s pozemky nevyšel, má skupina podezřelých kolem Smetky podle státního zástupce Borise Havla i plán B - protože pozemky získala zahraniční firma a za desetinu ceny, zažalovala by Česko u mezinárodního soudu za zmaření výhodné investice. Policie i státní zástupce navíc nevylučují další obvinění. „To neřídí jenom jeden člověk, ten mechanismus se chová jako slušně organizovaná skupina,“ domnívá se Havel.

V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. Nařídily mu také, aby uhradil miliardovou škodu.

Petr Smetka
Zdroj: ČT24

Za účast na miliardovém podvodu byli souzeni i další bývalí vrcholní představitelé vytunelované společnosti H-System, dostali podmíněné tresty. Jaroslavu Vítkovi a Jaroslavu Eliášovi Vrchní soud v Praze uložil každému tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, Ladislavu Tůmovi dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Všichni tři muži vinu popírali. Odvolací senát zároveň trojici nakázal, aby se podle svých možností zapojili do náhrady škody.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Podle mluvčího policie zajistila s předchozím souhlasem státního zástupce nemovitosti v odhadované tržní ceně 250 milionů korun. Zajistila také 30 milionů na bankovním účtu. „Byly zahájeny úkony trestního řízení, proto bylo možné prostředky zajistit,“ dodal Ibehej.

Zmocněnkyně části poškozených Hana Marvanová v červnu zdůraznila, že na náhradě škody dosud nikdo, včetně Smetky, nezaplatil ani korunu. Smetka a další lidé se podle ní naopak snaží nezákonně vyvádět zajištěný majetek.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)
Vydáno pod