Výbor doporučil vydat Bártu i Škárku k trestnímu stíhání

Praha – Sněmovní mandátový a imunitní výbor jednomyslně doporučil sněmovně, aby vydala k trestnímu stíhání předsedu poslanců VV Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku (dříve VV). Novinářům to řekl předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Policie je chce stíhat kvůli podezření z korupce. O vydání obou poslanců musí ještě rozhodnout sněmovna.

Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se prý snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. V případě Kočí šlo o půl milionu korun, ve Škárkově případě o 170 tisíc. Škárku chtějí policisté stíhat údajně kvůli tomu, že úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil.   

Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky. Žádost policie je podle něho tendenční, chce se ale očistit před soudem. Škárka zase zdůrazňuje, že si peníze nechat nechtěl. Na to, že jednu bankovku použil, prý policii sám upozornil.   

Na dnešní jednání výboru dorazil Bárta, Škárku jeho členové vyslechli už dříve. Bárta novinářům řekl, že výbor informoval o údajných nedostatcích policejního spisu. Ačkoli případ pokládá za politický, požádal o vydání. Totéž prý učiní při jednání frakce VV a potom před sněmovním plénem, chce se očistit před soudem.   

„Pan poslanec Bárta, stejně jako ostatní poslanci, kteří stojí před mandátovým výborem, sdělují své pocity, sdělují své argumenty, proč jsou přesvědčeni o své nevině, případně o tom, že policie je zaujatá. Na straně druhé pro nás bylo zásadní to, že pan poslanec Bárta i Škárka, oba dva požádali o vydání k trestnímu stíhání a výbor jim vyhověl,“ řekl Tejc.   

Podle Bártova názoru by se výbor měl zabývat systémem imunity. „Z jedné strany tedy, aby nebyla politika dehonestována zneužívám imunity, ale z druhé strany, aby politika byla chráněna před zneužitím trestního práva,“ uvedl.

Sněmovna bude hlasovat o vydání obou poslanců na schůzi, která začne v úterý. Měl by to být první bod jednání. Potom, co ale byla na stejný den svolána ještě mimořádná schůze, není jasné, kdy poslanci o Bártovi a Škárkovi rozhodnou. Mohlo by to být až ve středu, případně i později. Tejc však doufá, že sněmovna rozhodne už v úterý.

Současná sněmovna zatím hlasovala o vydání svého člena k trestnímu stíhání jednou. Šlo o poslance zvoleného za VV Stanislava Humla. Výbor ke kauze nepřijal žádné usnesení. Koncem března pak sněmovna Humla vydat odmítla, ač o to poslanec po předchozím váhání sám požádal.