Praha chce do Bulovky přivést soukromého investora

Praha - Hlavní město se chystá prolomit jedno velké tabu. Do dnešní Fakultní nemocnice Na Bulovce, kterou chce Praha do roka převzít od ministerstva zdravotnictví, by město chtělo přivést soukromého investora. Pražští zastupitelé zatím mluví o rovnoprávném partnerství soukromého investora a veřejné správy. Sociální demokraté ale vidí za záměrem Prahy snahu Bulovku zprivatizovat.

Bylo by to vůbec poprvé v historii, kdy by do bývalé fakultní nemocnice začaly téct masivní soukromé peníze. Vlivní pražští politici plánují, že poté, co dostanou od státu pražskou nemocnici Na Bulovce, bude tuto klíčovou nemocnici spolu s hlavním městem spravovat soukromá firma. „Jako jednu z ideálních možností vidím vznik PPP projektu, kdy bychom hledali strategického partnera, který by spolu s Prahou zajistil financování a řádný chod takového zdravotnického zařízení,“ uvedl šéf zdravotního výboru pražského zastupitelstva Boris Šťastný. 

Bulovku sice dnes vlastní ministerstvo zdravotnictví, od 1. ledna ji ale zbaví statusu fakultní nemocnice a do roka ji chce předat Praze. Ta by z Bulovky ráda udělala svou nejdůležitější nemocnici, jenže potřebné miliardy na její rozvoj zatím nemá. „Hovoříme o jedné až dvou miliardách korun, které by strategický partner do takového projektu nainvestoval,“ podotkl Šťastný.

Záměr pražských zastupitelů ale tvrdě kritizuje stínový ministr zdravotnictví z ČSSD David Rath. Podle něj je to jen první krok na cestě k privatizaci pražské Bulovky. „První dějství je ji zadlužit, druhé dějství je ji odfakultnit, což se teď děje. Třetí dějství bude vlastní loupež, které se bude nadšeně říkat PPP projekt,“ míní Rath. 

Šéfové elitních klinik z Bulovky se vstupu soukromých peněz do tak velké nemocnice neobávají. Upozorňují ale, že se musí celá operace dobře připravit. Pražští politici ovšem tvrdí, že vstup soukromého investora špičkovou péči o pacienty neohrozí. „Nic nebrání tomu, aby velmi kvalitní obory, například na Bulovce hovoříme o ortopedii nebo klinice infekčních nemocí, byly ve spolupráci s kteroukoliv fakultou dále rozvíjeny,“ dodal Šťastný.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod