TOP 09 odmítla výměnu Bátory za post pro Johna

Praha – Boj o setrvání Ladislava Bátory na ministerstvu školství má překvapivé pokračování. TOP 09 prý tlačí Věci veřejné, jejichž ministr Josef Dobeš Bátoru zaměstnal, aby se kontroverzního úředníka zbavily, jinak nepodpoří získání postu ve sněmovně pro předsedu VV Radka Johna. TOP 09 však spekulace, že chystá politický handl, důrazně popřela.

Šéf stranických poslanců Petr Gazdík transakci označil za nesmysl a útok na TOP 09. „Toto je naprostý nesmysl a fáma. Je to mediální šum a útok na TOP 09,“ popřel Gazdík pro iDNES.cz vyjednávání s VV. V zákulisní hře se prý o Bátoru obě strany snaží využít nejrůznějších způsobů nátlaku. VV se nyní budou muset rozhodnout, zda je pro ně důležitější udržet si úředníka doporučeného Hradem, nebo získat trafiku pro svého prvního muže.

„Bude se jen velmi těžko vysvětlovat poslancům TOP 09, že mají zvednout ruku pro trafiku pro Johna, když véčka nejsou schopny odvolat jednoho úředníka z ministerstva školství,“ řekl Právu zdroj z TOP 09. „Do příští středy se ale celá kauza vyřeší,“ dodal. To, že takové ultimátum je na stole, potvrdil i zdroj z Věcí veřejných s tím, že strana na vyhození Bátory přistoupit nechce. „Jak kdo k nám, tak my k nim,“ uvedl na adresu TOP 09.

John by mohl dostat post díky tomu, že koaliční poslanci mají v úmyslu rozdělit třicetičlenný výbor pro obranu a bezpečnost, jemuž nyní šéfuje František Bublan (ČSSD) na dva - jeden pro obranu a druhý pro bezpečnost. Výbor pro obranu by obsadila ODS svým místopředsedou poslaneckého klubu a místopředsedou současného sloučeného výboru Janem Vidímem a exministr vnitra John, který nemá žádnou funkci, by stanul v čele branného výboru.

K obsazení funkcí se zástupci obou stran zatím staví opatrně a nechtějí nic dopředu potvrdit. Možnost transakce však připouštějí.