Dnešní vedra vystřídá v sobotu na Moravě krupobití

Praha – V pražském Klementinu dnes večer padl teplotní rekord, ve 21:00 zde naměřili 32,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo 31,6 stupně z roku 1992. ČTK to řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejstarší česká stanice Klementinum měří teplotu od roku 1775. Rekordy dnes byly překonány také na 54 dalších stanicích, které zaznamenávají teplotu déle než 30 let. Nejvýše rtuť teploměru vystoupala ve Strážnici na Hodonínsku, kde bylo zaznamenáno 36,1 stupňů. Dnešek by měl být nejteplejším dnem letošního roku. Rekordní hodnoty naměřili meteorologové také v Hradci Králové (34,7 °C), v Pardubicích (35,4 °C), Českých Budějovicích (34,3 °C), Brně-Žabovřeskách (35,5 °C), Olomouci (34,4 °C) nebo v Plzni (34,8 °C). Na Moravě se horko udrží až do soboty, ale východ republiky už bude i ve znamení velmi silných bouřek s krupobitím a vichřicí, přičemž bouře mohou potrápit i Vysočinu. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu. Než vedro skončí, jsou na některých železničních tratích také zavedeny zpomalené jízdy.

„Dnes budou dosahovat nejvyšší denní teploty vzduchu 32 až 36 stupňů, v sobotu před studenou frontou na Moravě a ve Slezsku ještě do 32 stupňů Celsia,“ uvedl ústav. Odborníci proto připomněli, aby lidé nepobývali během poledne na přímém slunci a dodržovali pitný režim, jinak hrozí přehřátí organismu.

Vedro komplikuje i dopravu na železnici. Správa železniční dopravní cesty zavedla na téměř 50 kilometrech tratí kvůli vedrům pomalé jízdy vlaků, neboť vysoké teploty roztahují kolejnice. „Jde o bezpečnostní a preventivní opatření. O případném dalším snižování rychlostí z důvodu bezpečnosti bude rozhodnuto dle klimatických podmínek,“ dodal Halla. Nejvíce zpomalení se týká oblasti Brna a Liberce, dále Olomouce a Plzně.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Bouře, vichřice, kroupy…

Během sobotního odpoledne ale zasáhnou celou Moravu velmi silné bouřky. „Bouřky budou lokálně doprovázeny nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, přívalovými srážkami s úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů a kroupami,“ varovali meteorologové. Silný déšť, hromy a blesky zasáhnou také Vysočinu, během noci na neděli se ale počasí uklidní. Přesto ČHMÚ upozornil, že přívalové deště mohou místy rozvodnit malé toky a může také dojít k zatopení sklepů.

Nezvyklá vlna veder, která zasáhla Česko na konci prázdnin, skončí v sobotu, do začátku nového týdne se ochladí na 23 stupňů Celsia. Teploty kolem dvacítky se udrží i na začátku školního roku, doplní je polojasné nebe s občasnými přeháňkami.

Lidé mají mnoho receptů, jak překonat tropická vedra. Traduje se ale i mnoho mýtů, ČT vybrala některé z nich.

Ve vedru pomůže ledová sprcha:

Podle praktické lékařky Miroslavy Frčkové ledová voda určitě vhodná není, lepší je prý vlažný proud vody a ani se nedoporučuje sprchovat celé tělo. Pro organismus, který se musí sžít s vysokou teplotou okolí, je totiž studená sprcha další extrém, se kterým se musí vyrovnat.

Když oběd, tak studený:

Oblíbená zmrzlina je sice ve vedrech zaručeným osvěžením, dlouho ale nevydrží a hlavně tělu nijak nepomůže. Daleko lepší je proto dát si vlažný oběd, nejlépe polévku. Ta tělu doplní chybějící minerály, které ztratilo pocením.

Stačí hodně pít:

Pití je sice v horku potřeba, samo o sobě nás ale nezchladí. Praktická lékařka Miroslava Frčková doporučuje chladit jak vnitřně, tak i vnejším prostředím. Vhodné je například namáčet si ruce po lokty v umyvadle s chladnou vodou.

Byt ochladí otevřená lednička:

Fyzik Tomislav Šimeček vysvětluje, že toto chlazení nemá význam. Lednice totiž vždy vyrobí mnohem více tepla než chladného vzduchu.

Ve stínu a přes oblečení se nespálíte:

Experti varují, že se lidé hlavně s citlivější pokožkou mohou spálit i ve stínu nebo přes oblečení. Proto je vhodné natírat celé tělo krémy s ochranným faktorem.