Poslanci nechtějí karty na penzi povinné

Praha - Poslanci zasedající v sociální výboru se shodli na tom, že takzvaná důchodová karta, na kterou má seniorům podle plánu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) už za rok a půl chodit penze, nebude povinná pro všechny. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Možnost odmítnou kartu budou mít podle poslanců také lidé na rodičovské či nezaměstnaní. Plán povinného vyplácení důchodů přes bankovní karty vzbudil tento týden vlnu nevole, vystoupil proti němu například premiér Petr Nečas (ODS).

Karta má zůstat povinná jen pro lidi, kteří berou příspěvek v hmotné nouzi a tyto dávky zneužívali. Tito lidé už dnes nedostávají dávky ve formě peněz, nýbrž poukázek, za které si nemohou koupit alkohol, cigarety ani kredity do hracích automatů. Všichni ostatní si budou moci vybrat a kartu při převzetí odmítnout. Peníze si pak budou moci nechat za poplatek posílat poštou domů.

„Pokud bude splněna podmínka, že karta bude dobrovolná, tak nemáme problém zvednout ruku pro,“ cituje deník poslankyni za ODS Lenku Kohoutovou. Poslankyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová však namítla, že nikdo nemůže slíbit, že po nějaké době stát nezavede karty jako povinné. O dalších podrobnostech bude výbor jednat v úterý.

Reportáž Gabriely Kundrtové (zdroj: ČT24)