Tankový den v Lešanech: ukázky techniky a bojů

Lešany - Devátý ročník Tankového dne, který pořádá Vojenský historický ústav Praha, přilákal do Vojenského technického muzea v Lešanech na Benešovsku 40 tisíc návštěvníků. Na přehlídce historické techniky byly představeny tanky z období druhé světové války a současná technika. Mezi novinky patřil například unikátní agromobil, který se v roce 1964 objevil v populárním filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Tematicky se letošní ročník věnoval období druhé světové války, ale i současnosti. Dopoledne se představily právě exponáty z konce 2. světové války v bojové ukázce Setkání spojenců na Labi. „Jsem rád, že jsme mohli v Lešanech ukázat techniku z období druhé světové války, která patří k novým přírůstkům muzea,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Kněžík.

Alexandr Vondra, ministr obrany: Desetitisíce návštěvníků, které přišly, jsou vizitkou silné podpory armády. Vidí příležitost nasazování armády, která je díky minulým i současným angažmá špičková, v budoucnosti.

Z nových přírůstků muzea si návštěvníci prohlédli například Agromobil Škoda. Jde o zcela raritní exemplář automobilu, který byl vyvinut na přelomu 50. a 60. let a nebyl nikdy zaveden do výroby. Podle ředitele Vojenského historického ústavu měl mezi diváky největší úspěch.

Představen byl ale i americký stíhač tanků M36 Jackson nebo tank T-34 v méně časté první verzi s kanónem ráže 76 mm sovětské výroby. Vedle něj vjel před publikum další sovětský obrněnec, větší tank IS-3 vyvinutý v samém závěru války. Z německé strany v lešanské aréně jezdila replika tanku Tiger nebo pásové vozidlo pěchoty SdKfz 251 přezdívané Hakl. Představilo se i menší, šestikolové pancéřové vozidlo M8-Greyhound a několik jeepů. Britská vojska reprezentoval tank Cromwell.

„Začali jsme letos Tankový den netradičně bojovou ukázkou,“ poznamenal k dopolednímu programu Kněžík. Uprostřed arény byl vytvořen německý tábor, na který z různých stran útočila spojenecká vojska. Akce pokračovala odpoledne, předvedly se aktivní zálohy české armády. Sehrály boj českých vojáků proti ozbrojencům Tálibánu, děj se fiktivně odehrával na pákistánsko-afghánské hranici. Z vozů české armády byl předveden tank T 72 M4 CZ a obrněný transportér Pandur.

Tankový den v Lešanech 2011
Zdroj: ČT24

„Celkově se v ukázkách představilo zhruba 55 kusů techniky, z toho kolem třiceti z historické techniky, a vystoupí 450 účinkujících. Jde o aktivní zálohy Armády ČR,“ doplnil Kněžík.

Vojenské technické muzeum se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách v Lešanech. Představuje přes 450 historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Rozsahem a složením svých sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.

Vydáno pod