VV chtějí vyšší zdanění hazardu a chtějí v pondělí jednání K9

Hradec Králové - Poslanci Věcí veřejných (VV) chtějí ve sněmovně projednat zdanění hazardu zvlášť mimo daňovou reformu. Uvedl to dnes během zasedání poslaneckého klubu VV poslanec Josef Novotný, který je známým bojovníkem proti hazardu. V koalici chtějí VV prosadit vyšší zdanění hazardu tak, aby roční výnos pro stát byl nejméně deset miliard korun ročně místo nynějších osmi miliard. VV také v pondělí požadují jednání špiček koalice ve formátu K9. Je podle nich nutné hovořit o sociální reformě a změnách v daních a důchodech.

Daňovou reformu ve vládě schválili ministři ODS a VV, za ministry TOP 09, kteří kvůli angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství nepřišli, tam byli náměstci, ti hlasovat nemohou. Premiér Petr Nečas po jednání kabinetu uvedl, že změny v daňové reformě bude možné ve sněmovně dělat jen tehdy, když budou dohodnuté v koalici.

Podle Novotného z koalicí navrhované daňové reformy vyplývá, že zdanění hazardu bude kolem osmi miliard korun, tedy stejně jako dosud. „To není žádný posun a jde jen o udržení současného nepřijatelného a nemravného stavu. Před lidmi budeme nedůvěryhodní,“ řekl Novotný.

VV požadavkem na výnos z hazardu pro stát ve výši nejméně deseti miliard korun prý dělají kompromis, protože ve svém volebním programu slibovaly zařízení výnosu 13 miliard korun. Pokud se zdanění hazardu nebude projednávat zvlášť, Novotný podle svých slov rozpočet při hlasování ve sněmovně nepodpoří.

Poslanci VV se podle Novotného na dnešním zasedání také vyslovili pro zachování zvýhodnění stravenek pro zaměstnance. Projednali i umístění svých bývalých ministrů Víta Bárty a Radka Johna ve sněmovních výborech. Předseda poslaneckého klubu VV Bárta by se podle Novotného měl stát řadovým členem organizačního výboru a rozpočtového výboru. John by měl podle představ VV vést výbor pro bezpečnost a stát se členem mandátového a imunitního výboru. O vydání Víta Bárty sněmovnou k trestnímu stíhání kvůli podezření z údajného uplácení bývalých stranických kolegů poslanci podle Novotného do dnešních podvečerních hodin nejednali. Bártu chce policie vyšetřovat.

VV požadují na pondělí jednání K9

Po zasedání poslaneckého klubu VV v Hradci Králové tiskové oddělení strany sdělilo, že Věci veřejné chtějí v pondělí jednání špiček koalice ve formátu K9. Je podle nich nutné hovořit o změnách v sociální oblasti, jejichž projednávání tento týden přerušil sněmovní sociální výbor. „Od pondělního jednání K9 si klub VV slibuje jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru,“ uvedl v tiskové zprávě předseda strany Radek John.