Lessy v OVM: Budu požadovat vznik speciální jednotky na severu Čech

Praha – Policejní prezident Petr Lessy by rád na severu Čech zřídil speciální pořádkovou jednotku, která čítá 170 až 200 policistů. Již v minulosti byly v ČR vytipovány čtyři lokality, vzhledem k úrovni kriminality mezi ně patřil i Ústecký kraj, jednotky tu ale dosud zřízeny nebyly. Nyní chce Lessy, jak řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM), požadovat po ministru vnitra Janu Kubicem, aby speciální pořádkové jednotky v kraji umístil.

„Připravím v tento okamžik ministrovi vnitra jakousi informaci a analýzu potřebnosti a znovu budu apelovat na možné přidělení finančních prostředků pro vybudování takovéhoto útvaru,“ konstatoval policejní prezident v OVM.  Předností speciální pořádkové jednotky je podle Lessyho okamžitá možnost efektivního nasazení, aniž by to ovlivnilo jejich domácí dislokaci.

Na otázku, proč policie nepřeskupila určitou část svých sil do problematických lokalit Varnsdorfu, Rumburku a Šluknova, kde razantně stouplo procento kriminality, Lessy řekl, že nebylo odkud brát. „Policie ČR by velmi přivítala konsolidované stavy a jasné rozpočty na budoucí léta. Není možné z roku na rok dělat drastické škrty a žít v nejasné představě budoucnosti, co se týká vývoje mzdových prostředků a s tím souvisí i počet policistů,“ uvedl s tím, že kdyby v minulosti byly mzdové prostředky jasně vymezeny právě na vznik speciální pořádkové jednotky, už by v Ústeckém kraji fungovala.

Lessy očekává odchod až 2 000 policistů do konce roku

Celkový počet policistů se podle jejich šéfa sníží na zhruba 39 000, což je málo. Podle analýzy vedení policie by totiž v zemi mělo být nejméně 40 309 policistů. Lessy proto bude
žádat ministra vnitra také o posílení právě mzdového rozpočtu, kvůli očekávaným odchodům plánuje i obnovení náboru a doplnění stavů. „Masivní odchodovou vlnu“ očekává především v řadách zkušených policistů v souvislosti s letošním desetiprocentním snižováním mzdových tarifů. Upozornil, že nábory jsou zastaveny už 1,5 roku, u policie by tak mohla chybět jedna generace.

Lessy uvedl, že si dokáže představit, že by některé funkce místo policistů vykonávali civilisté. Jde například o právníky policie, příslušníky odborů pro zbraně a bezpečnostní materiál nebo skupin krizového řízení. Policie se v posledních letech potýká se snižováním rozpočtu. Schválený rozpočet na loňský rok byl podle policejního prezidia skoro 34,87 miliardy korun, na letošek již 29,07 miliardy. Ministerstvo vnitra na začátku srpna oznámilo, že na příští rok se rozpočet policie oproti letošku sníží ještě o 1,37 miliardy korun. Později úřad vyjednal navýšení rozpočtu o 700 milionů korun, peníze jsou určeny na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby, tedy například na nákup benzínu či nafty.