Lékař Barták je v nemocnici, odsud půjde do vazby

Praha – Vyšetřovatelé v noci ukončili výslech lékaře Jaroslava Bartáka, po umístění do cely předběžného zadržení se mu však podle informací policejního prezidenta Petra Lessyho přitížilo a nyní je umístěn v nemocnici pod policejním dohledem. Až bude Barták schopen podstoupit další procesní úkony, pravděpodobně poputuje podle Lessyho slov přímo vazby.

„V tuto chvíli se kompletuje spisový materiál a v nejbližších okamžicích bude konkrétní vyšetřovatel podávat státnímu zástupci návrh na vzetí obviněného do vazby,“ řekl policejní prezident v OVM. Lessy také inicioval kontrolu všech trestních oznámení v této kauze podaných v minulosti. „Nařídil jsem pražskému policejnímu řediteli udělat kontrolu u všech těchto podání, které se týkaly předmětné kauzy,“ prohlásil a přiznal, že minimálně v případě z června 2010 policie chybovala. Se zpracovatelem spisu a jeho nadřízeným je prý už vedeno kázeňské řízení. „Bude jim uložen trest odpovídající míře jejich provinění,“ slíbil Lessy.

Policisté zadrželi včera odpoledne Bartáka při návratu z dovolené na ruzyňském letišti, jeho bývalé asistentky tvrdí, že se na nich dopouštěl sexuálního násilí. Na Bartáka podalo trestní oznámení už šest lidí, policisté lékaře obvinili ze sedmi trestných činů: znásilnění, sexuálního nátlaku, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody, nebezpečného vyhrožování, vydírání a nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami. Nejvážnější trestný čin, kterému Barták čelí, je znásilnění, za něž mu v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení.