Vondra: Klaus ani Havel se neodvážili Mašíny vyznamenat

Praha - Bratři Mašíni jsou kvůli svému odhodlání bojovat proti komunismu hodni vojenského vyznamenání Zlatá lípa. Exprezident Václav Havel ani současný prezident Václav Klaus neměli odvahu Mašíny vyznamenat, jelikož se jedná o kontroverzní krok. Ocenění ale vyvolalo potřebnou diskusi. Myslí si to ministr obrany Alexandr Vondra, který o Mašínech mluvil v Otázkách Václava Moravce. Předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik naopak tento krok považuje za zneuctění vyznamenání Zlatá lípa, které bylo podle něj uděleno „hrdlořezům“. Protichůdné emoce doprovází diskusi o činech bratří Mašínů již dlouhá léta. Mašíni se prostříleli z komunistického Československa na Západ, přičemž za nimi zůstali mrtví. Do České republiky se Ctirad Mašín nevrátil. Nikdy se podle něj zcela nevypořádala s komunismem. I jeho popel tak zůstane v americké Kalifornii.

Expremiér Mirek Topolánek a ministr obrany Alexandr Vondra mají jasno – pro ně jsou bratři Mašínové, kteří vedli v první polovině 50. let ozbrojený boj proti tehdejšímu komunistickému režimu v Československu, hrdinové. 

Ocenění Mašínů se nezamlouvá ani Klausovi

Vondra se pohřbu Ctirada Mašína v Americe osobně zúčastnil a vyznamenal oba bratry nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa, což v sobotním rozhovoru pro deník Právo zkritizoval i prezident Václav Klaus, který ministrův krok označil za „něco naprosto chybného a mylného“. „Ani prezident Klaus ani Havel nedokázali nalézt odvahu tento krok udělat. Jedná se totiž o krok kontroverzní, protože je v tomto bodě česká společnost rozdělená,“ konstatoval Vondra.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Alexandr Vondra, ministr obrany: 

„Diskuse o Mašínech si vážím. Kdybychom my jako česká vláda neučinili krok, kdy jsme se zúčastnili většinově pohřbu Milana Paumera, a kdybych neudělil toto vyznamenání, tak ta diskuse ovšem nikdy nebude.“

V české společnosti je ovšem velké množství lidí, kteří považují činnost Mašínů za neospravedlnitelné kriminální činy. V nedávném průzkumu Mašíny ocenilo pouhých 15 procent respondentů. Jednoznačný názor na ně nemá lehce přes čtyřicet procent. A každý šestý občan o Mašínech neví nic.

Pohřeb Ctirada Mašína
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Mezi takovými je překvapivě celá řada středoškoláků i vysokoškoláků. „Tato věková skupina neví nejen o Mašínech, ale i o zásadnějších věcech. Popřevratové školství podle mě něco zanedbalo,“ podotkl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, jenž považuje činnost bratrů za vraždění, a to za každého režimu, nejen toho komunistického. 

Pavel Kováčik, KSČM:

„Čin, který Mašíni spáchali, je za každého režimu vraždou, za každého režimu je teroristickým činem. Navíc se jednalo o civilní osoby. To je pravda, která by měla být sdělována.“

Média podle Kováčika upřednostňují rozhovory s Mašíny před rozhovory s pozůstalými bratry zavražděných osob. „Existují hlavně rozhovory s těmi, kteří činnost Mašínů schvalují,“ upozorňuje Kováčik. Vondra to tak ovšem nevidí. „Čtyřicet let tu byla historie interpretována v duchu seriálu o majoru Zemanovi, což odmítám. Bratři Mašíni netasili jako první,“ prohlásil ministr, podle nehož nelze zpochybňovat český odboj za svobodu.