Policisté se chystají ke školám

Praha – Na začátku školního roku posílí policisté hlídky u škol, jen v Praze by se jich do akce měly zapojit stovky. První zářijový týden je každoročně ve znamení návratu dětí z prázdnin do školních lavic, a proto se na ně chce policie zaměřit. Od roku 2000 do roku 2010 zemřelo na českých silnicích 379 dětí, z nichž 135 byli chodci. Do akce se však zapojí nejen policisté, ale i městští strážníci a krajští koordinátoři BESIPu. Zaměřit se chtějí zejména na správné přecházení, bezpečnou jízdu na kole, ale také na dodržování rychlosti aut projíždějících kolem škol.

Bývalý automobilový závodník a nynější zmocněnec ministerstva dopravy pro bezpečnost Karel Loprais zdůraznil, že chování dětí výrazně ovlivňuje postoj rodičů. „Dítě totiž i podvědomě kopíruje dopravní chování lidí ve svém nejbližším okolí, i když pro to nemá mentální ani fyzické předpoklady,“ doplnil.

Podle vedoucí oddělení BESIPu Kateřiny Budínové je potřeba dětem neustále připomínat, že chodec na přechodu nemá absolutní přednost. Proto letos prvňáci dostanou od BESIPu balíček s učebnicí dopravní výchovy, hru i praktické vybavení. „Kromě reflexních prvků a odrazek tam budou i informační materiály pro rodiče, protože odpovědnost rodičů je tady nezastupitelná,“ shrnula ředitelka Budínová.

Rodiče by podle mluvčího policejního prezidia Jana Melši měli například vědět, kudy jejich dítě do školy chodí, projít si s ním trasu, ale neměli by podcenit ani jeho viditelnost, třeba umístěním reflexních prvků na oblečení.

Policie se na začátku školního roku zaměří i na řidiče. Podle statistiky posledního víkendu, kdy zemřelo na silnicích 17 lidí, jsou totiž ke konci prázdnin obzvlášť divocí. Zda bezpečnostní akce na počátku školního roku pomůže, se teprve ukáže. Dopravněbezpečnostní akce totiž probíhala i během uplynulého víkendu. Jejím výsledkem byla jen mimořádně černá statistika.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod