Lidé zaplavili soudy žádostmi, než za ně vzrostou poplatky

Praha – S měsícem září výrazně vzrostou soudní poplatky, lidé tak třeba za žádost o rozvod zaplatí místo současné tisícikoruny dvě nebo zápis akciové společnosti do obchodního rejstříku přijde nově na 12 tisíc místo současných pěti. Vybrané úkony pak nadále zůstávají od poplatků osvobozeny, neplatí se třeba v některých dědických řízeních nebo v případě sociální tísně účastníka sporu. Jenže vybrané peníze nepůjdou na provoz soudů, skončí v mašinérii státního rozpočtu. Justice si od zvýšení poplatků slibuje alespoň úbytek malicherných žádostí. Navíc soudy v posledních prázdninových dnech zavalily případy těch, kteří ještě chtějí stihnout nižší sazby.

„Sazebník soudních poplatků se od roku 2000 neměnil, ale rostla mzdová i cenová hladina. Takže to, co novela zavádí, je dorovnání k současné mzdové hladině,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Samotné soudy si však stěžují v posledních srpnových dnech na zahlcenost žádostmi těch, kteří chtějí narychlo své spory vyřešit ještě v příznivější cenové kategorii.

„Stojíme před obrovským množstvím žalob, udávaným v počtu stovek kusů za každý den,“ posteskl si viceprezident Soudcovské unie ČR Tomáš Mottl. Navíc kritizuje skutečnost, že z peněz vybraných navíc neuvidí soudy ani korunu. „Veškeré příjmy, které soudy vyberou na poplatcích, se odevzdávají do státního rozpočtu, odkud se vracejí v menší míře prostředky na fungování soudů,“ vysvětlil Mottl.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)