Kongres ODS bude v říjnu, zřejmě nevolební

Praha - Výkonná rada ODS dnes rozhodla, že kongres strany proběhne 22. října. Místo sněmu strana teprve určí. Podle dosavadních informací by měl být nevolební. Vedení strany dnes také schválilo prodej svého někdejšího sídla, historické budovy na pražském Jánském vršku. Dům získá společnost PEM-INVEST za 139 milionů korun. Hlavní sídlo ODS tak bude na pražské Pankráci, kde má strana kancelář už od roku 2009.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas zřejmě prosadil spíše dřívější datum kongresu. Podle dosavadních informací by měl být kongres nevolební, zabývat by se měl například změnou stranických stanov. ODS se ale potýká s nízkou přízní voličů a kongres vládní strany tak zřejmě nebude zcela poklidný.

Odchodem z Jánského vršku se občanští demokraté snaží řešit problémy se svým rozpočtem, který zatížilo několik nákladných volebních kampaní v minulých letech. Společnost PEM-INVEST dříve spoluvlastnil uhlobaron a někdejší majitel OKD Viktor Koláček. Podle ODS je PEM-INVEST akciovou společností, jejímž jediným vlastníkem je gibraltarská společnost CALANTHA TRADING LIMITED. „Společnost PEM-INVEST, která přišla s nejvýhodnější nabídkou, jsme si samozřejmě prověřili. Její aktivity v Česku i na Slovensku považujeme za transparentní. Navíc má pro svůj zájem o koupi Jánského vršku jasný argument - rozšíření kapacity svého hotelu,“ uvedl ekonomický expert občanských demokratů a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Občanští demokraté se k prodeji budovy na Jánském vršku odhodlali až dva roky po svém odchodu z tohoto stranického sídla. Mezitím se objevovaly informace o možném pronájmu budovy. ODS koupila dům na Jánském vršku na podzim 2003 za 100 milionů korun. O několik měsíců později se tam přestěhovala ze Sněmovní ulice, kde měla ústředí 13 let a kde si prostory pronajímala od pražského arcibiskupství.