Gang z Teplicka padělal ve velkém diplomy a vysvědčení

Praha - Kriminalisté po celé republice vyšetřují padělání vysokoškolských diplomů a maturitních vysvědčení. Organizovaná skupina z Teplicka se paděláním živí již nejméně rok a půl, a to i přesto, že ji policisté již jednou odhalili a pachatele pozatýkali. Gangu se podařilo prodat desítky padělků, zisk činil přes milion korun. Například diplom inženýra bylo možno získat za dva dny za 60 tisíc korun. Uvedla to dnes TV Nova.

Na skupinu nyní narazili dejvičtí kriminalisté. Zadrželi ženu, když jim přinesla padělaný diplom a byla ochotna jeho pravost ověřit na poště. „Zadrželi jsme ji na Hlavní poště v Praze. A ona nám přinesla právě ten objednaný diplom,“ řekl Nově vedoucí 8. oddělení kriminální policie Pavel Just. Kriminalisté zjistili, že žena je pouze kurýr. Dostávala tisíc korun za to, že zájemcům padělky předá a převezme peníze. Tvrdí, že za rok předala až 40 padělků.

Policisty při zatýkání napadla čtyřiadvacetiletá žena z Teplic. „Obě ženy byly obviněny z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Druhá žena, která zaútočila na policistu, byla ještě obviněna z trestného činu násilí proti úřední osobě,“ řekla televizi policejní mluvčí Eva Kropáčová. Podle Novy policisté tuto ženu zatkli již loni v květnu a stále ji vyšetřují. Kriminalisté hledají komplice hlavní organizátorky, pětadvacetiletého Daniela Zemánka, který se zřejmě skrývá v Ústí nad Labem. Trestní stíhání hrozí také lidem, kteří si padělané diplomy koupili, uvedla Nova.

Vydáno pod