Lhůta pro zpochybnění otcovství komplikuje osudy mnoha lidí

Praha - Začátkem září, tedy po návratu z prázdnin, se poslancům dostane na stůl novela zákona o rodině. Novela počítá s prodloužením lhůty, kdy bude možné zpochybnit biologické otcovství. Zdánlivě nenápadná změna, přitom ale může převrátit život tisícům rodin a v první řadě hlavně mužům. Pokud testy DNA prokáží, že pochybující otec měl na své pochyby nárok a jeho dítě není vlastně jeho, bude zbaven svých rodičovských povinností včetně placení alimentů. Podmínkou je, že to musí stihnout do tří let věku dítěte.

Česká republika je jediným evropským státem, kde stále platí zákon, že muž v podezření, může zpochybnit své otcovství pouze do půl roku dítěte. Po této lhůtě bez ohledu na důkazy včetně zkoušky DNA nemá šanci zpochybnit otcovství. Stává se otcem automaticky, i když s ním nemá dítě po biologické stránce vůbec nic společného. „Pozice otce je přinejmenším nevýhodná, až diskriminační,“ tvrdí ředitelka Českého helsinského výboru Markéta Kovaříková.

Novou naději takovýmto otcům dává příběh Zdeňka Slavíka, který po sedmi letech soudního martyria dosáhl rozhodnutí, že biologická realita je nadřazená právní domněnce. Cesta k tomuto výroku však nebyla jednoduchá a soudní tahanice musel ukončit až Ústavní soud (ÚS). „ÚS řekl, že ta současná doba šesti měsíců je nepřiměřeně krátká, je třeba ji změnit a dal zákonodárcům lhůtu do konce roku a oni se s tím musí vypořádat,“ konstatuje mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Zdeněk Slavík

"Dostalo se to až před Ústavní soud, kde ve mně byla hodně malá dušička na to, jak  vlastně to rozhodnutí dopadne. Soud nakonec rozhodl o tom, že biologická realita je nadřazená právní domněnce.

Novela zákona o rodině z pera poslance Pavla Staňka tuto lhůtu stanovuje na tři roky od narození dítěte. „Při samotné tvorbě toho návrhu, který je svým způsobem velmi jednoduchý, docházelo ke komparaci evropských úprav, kde jsou tyto lhůty víceméně podobné,“ popisuje novelu Staněk. Podle něj jsou šance na její schválení vysoké, protože tato změna již prošla nejenom třetím čtením v Poslanecké sněmovně, ale už i Senátem.

Organizace hájící zájmy otců berou ale plánované rozšíření časového limitu, kdy může podvedený muž zpochybnit bilologické otcovství, jako Pyrrhovo vítezství. Tříletá lhůta prý nestačí, alespoň tak to tvrdí Sdružení za dodržování práv dětí a rodičů v ČR. „Naše sdružení dlouhodobě bojuje proti nepravostem a proti křivdám. Pokusíme se medializací zvrátit rozhodnutí poslanců a senátorů tak, aby ta lhůta byla neomezená,“ říká člen sdružení Karel Mifek.

Vyplacení fary s kaplí v Trmicích (zdroj: ČT24)

Příběhy (ne)biologických otců jsou někdy velmi dramatické

Jedním takovým je příběh rozvedeného nezaměstnaného technika Jaroslav Kučery z Mladé Boleslavi. Jeho dcera Lucie se narodila do 180 dnů od uzavření manželství, ale po šesti měsících manželství mu žena utekla ze společné domácnosti s odůvodněním, že otcem nezletilé je jiný muž. „V tu dobu jsem si podal žádost k popření otcovství,“ říká Kučera.

Jaroslav Kučera tvrdí, že ještě v povoleném limitu, pět měsíců po narození dcery Lucie, zaslal na úřady žádost o zpochybnění otcovství, jenže tuto věc nikdo nikdy nepotvrdil. „Oni do dneška tvrdí, že to neprošlo podatelnou nebo to nebylo přes notáře a že ten dopis neexistuje,“ dodává.

Nejistý otec z přesvědčení, že Lucie není jeho dcerou, neplatil výživné a jednoho dne přišli exekutoři. „Abych to řekl od počátku, musel jsem prodat rodinný dům v Mnichově Hradišti, abych jednorázově splatil dluh, který jsem neplatil. Poté jsem se přestěhoval do Mladé Boleslavi do bytu 1+1, rok jsem dál neplatil z toho důvodu, že se dohledá dopis, který potvrdí to, že jsem včas a řádně a legálně zažádal o popření otcovství,“ vypráví pan Kučera. Jeho neplacení alimentů ho dokonce zavedlo až do vězení na dva a půl roku.

Testy DNA nakonec nařídil soud v Náchodě. Výsledky byly pro pana Kučeru překvapením, protože se ukázalo, že Lucie je jeho biologickou dcerou. Ten je na ni patřičně hrdý, protože přes těžké dětství je nyní studentkou medicíny na Karlově univerzitě.