Náměstka zlínské policie trest za chválu Delta týmu nečeká

Zlín - Náměstek Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaroslav Vaněk nebude potrestán za pochvalná vyjádření na adresu policistů z takzvaného Delta týmu, kteří podle policejní inspekce ponižovali zadržené. Jeho slova se nelíbila policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. S Vaňkem proto bylo zahájeno kárné řízení, které ale jeho nadřízený, zlínský policejní ředitel Bedřich Koutný, zastavil. Informuje o tom dnešní Právo. Lessy se nechtěl k verdiktu vyjadřovat, dokud si neprostuduje spis.

„Kázeňské řízení s Jaroslavem Vaňkem bylo zahájeno za jeho výroky, že odchodem policistů spojených s Delta týmem přišla policie o jedny z nejlepších příslušníků. Přitom do skupiny patřili i policisté, které soud potrestal za násilnou smrt zatýkaného Vietnamce,“ potvrdil deníku Lessy s tím, že Vaňkovi hrozilo i odnětí služební hodnosti.

Podle zlínské policejní mluvčí Jany Bartíkové Koutný věc důkladně prověřil. „Ujistil se, že skutek, o kterém se řízení vedlo, není žádným přestupkem ani jej nelze považovat za porušení jakýchkoliv jiných právních předpisů,“ uvedla.

Kauzu odstartoval případ ze začátku předloňského roku, kdy zásah policistů elitní jihomoravské jednotky v Brně nepřežil zatýkaný Vietnamec podezřelý z distribuce drog. Soud za zákrok poslal policistu Josefa Srnského na deset let za mříže, jeho dva kolegové, kteří napadení nezabránili, na pravomocný verdikt ještě čekají.

Vyšetřování policejní inspekce poté ukázalo, že excesy byly údajně v jednotce častější. Policisté prý zatýkané ponižovali a fotili si je v nedůstojných pozicích. Podle spoluzakladatele jednotky Martina Foltýna ale příslušníci postupovali při zásazích profesionálně, a pokud byly pořizovány fotografie, sloužily k dokumentaci zákroků a byly pořízeny se souhlasem nadřízených.