Kubice slíbil Ústecku speciální pořádkovou jednotku

Praha - V Ústeckém kraji vznikne na přelomu roku speciální pořádková jednotka. Po jednání s hejtmany to uvedl ministr vnitra Jan Kubice. Peníze na útvar o síle kolem 200 mužů prý přislíbil premiér Petr Nečas. Kubice řešil s hejtmany vyhrocenou situaci ve Šluknovském výběžku. Umístění speciální jednotky na severu Čech se plánovalo již v minulých letech, vybudování útvaru ale dosud bránil nedostatek financí. Obě strany se dnes zároveň shodly, že nepokojům je především potřeba předcházet. Ministerstvo proto zřídí odbornou komisi, která bude situaci v problémových lokalitách analyzovat a hledat účinná preventivní opatření. Kubice zároveň hejtmanům slíbil finance na fungování policie a hasičů.

„Finanční situace dnes není lepší. Je možná, nebo zcela určitě ještě horší, ale ta situace nás prostě předběhla a jednotka musí vzniknout za každou cenu. Peníze přislíbil pan premiér. Postará se o to, aby na toto byly,“ uvedl Kubice. 

Představitelé krajů ale přišli na jednání hlavně s obavami, aby se vládní škrty nedotkly fungování bezpečnostních sborů. Ministr jim ale přislíbil 900 milionů korun navíc na fungování policie a hasičů. Případné úspory pak posoudí speciální komise, která bude mít podle Kubiceho za úkol vyhledat bílá místa v personálním obsazení policie. „Platí i páteční ujištění premiéra, že by se v jednotlivých krajích neměly rušit policejní ani profesionální hasičské stanice,“ dodal jihomoravský hejtman Michal Hašek.  

Policejní prezident Petr Lessy v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl, že policie nevybudováním speciální jednotky v Ústeckém kraji podcenila situaci. V minulosti byly podle něj stanoveny čtyři oblasti, kde by měly jednotky být. Dlouhodobě je jedna v metropoli, další byly vybudovány v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Byl vybrán i Ústecký kraj, kde ale útvar zatím z finančních důvodů nevznikl.

Speciální pořádkové jednotky znají lidé především ze zásahů na nejrůznějších demonstracích nebo při doprovodech fotbalových fanoušků jako takzvané těžkooděnce. V popisu práce mají chránit bezpečnost lidí a majetku a zajišťovat veřejný pořádek a bezpečnost. Vedle bezpečnostních opatření bývají nasazovány i v případech mimořádných událostí, přírodních katastrof, průmyslových havárií nebo rozsáhlých pátracích akcí.

Nepokoje na severu Čech odstartovaly na začátku srpna dva romské útoky na starousedlíky. Varnsdorf navíc možná čeká o víkendu další protiromský pochod. Na sobotu ho na svých stránkách svolává nacionalistické sdružení Svobodná mládež. Odpůrci se obávají ještě větších násilností než minulý víkend v Rumburku. Policii ve Šluknovském výběžku proto v současnosti doplňuje více než pět desítek příslušníků speciálních jednotek z Prahy.

Kubice slíbil finance na fungování policie a hasičů (zdroj: ČT24)