VV obnovily poslanci Babákovi členství ve straně

Praha - Vedení Věcí veřejných obnovilo poslanci Michalu Babákovi členství ve straně. Měl ho pozastavené kvůli podezřením ohledně svých financí. Audit je prý vyvrátil. Babák měl pozastavené členství od konce května letošního roku. Poslanec o to předsednictvo strany požádal kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal finanční analytický útvar ministerstva financí. Útvar ho viní z praní špinavých peněz kvůli penězům pro Věci veřejné.

„Audit jeho financí ukázal, že jsou v pořádku a nedošlo k žádnému praní špinavých peněz, ze kterého byl obviněn,“ uvedla místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová. Kvůli podezření na údajné praní špinavých peněz si Babák objednal audit u mezinárodní společnosti BDO, která zhotovila také prověrku financování jeho strany. Auditoři zkontrolovali Babákovy finance od roku 2008 do roku 2010 a „významné transakce“ z předchozích let i roku letošního. Neomezili se přitom pouze na účty poslance, ale kontrolovali i finance jeho manželky, příbuzných, přátel a obchodních partnerů.

Babák v reakci na výsledek auditu minulý týden uvedl, že odmítá jakékoliv další zpochybňování své osobní i profesionální integrity. Prověrku svého účetnictví označil za „rodinný finanční striptýz“. Poslanec nicméně připustil, že v dobré vůli „pomoci straně v jejím překotném rozjezdu“ snad nepostupoval vždy zcela standardním způsobem. Nyní chce v orgánech VV působit tak, aby se podobné situace nemohly opakovat, a dohlédnout na nápravu nedostatků zjištěných ve stranickém účetnictví, uvedl.

Finanční analytický útvar ministertsva zjistil, že Babák v posledních dvou letech přinesl do banky 7,8 milionu korun v mnoha stotisícových částkách, z toho 6,5 milionu obratem zamířilo na účet Věcí veřejných. Kromě toho Babák letos v březnu půjčil straně dalších pět milionů korun. Na účet mu je převedl jeho kolega z firmy WCM CZ Josef Liška, který si peníze na konto vložil v hotovosti, a to pouhý den před jejich odesláním Babákovi.