Případů infekce zvané růže výrazně přibylo

Praha - Kožní infekce označovaná jako růže strmě stoupá. Ročně potrápí přes tři a půl tisíce lidí v Česku, jen za červen zaregistrovali lékaři přes čtyři sta nových případů. V meziročním srovnání jde o nejrazantnější nárůst za posledních deset let. Nemoc se dá snadno léčit antibiotiky, dvaceti procentům pacientů se ale po čase vrátí především kvůli nedostatečnému zaléčení. Týká se většinou starších lidí.

Bránu do lidského organismu pro infekci představují veškeré oděrky, plísně nebo jakkoli narušená kůže. Bakteriím stačí jen pár hodin, aby pacientovi přivodily vysoké horečky, zimnici a nutkání zvracet. „U těch pacientů, kteří jsou nemocní, může infekce zatěžovat systém natolik, že dojde k sepsi, rozlití bakterií do systému a pacient může být ohrožen na životě,“ přiblížil přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Jen v letošním červnu růže postihla přes čtyři sta pacientů, což je téměř o 150 víc než v minulém roce. „V jarních měsících bylo hodně onemocnění spálou, a protože je bakterie totožná, může jít o zdroj nákazy. A také to záleží na tom, jak se onemocnění hlásí,“ říká primářka Hana Roháčová. Podle slov přednosty Arenbergera roste počet onemocnění v letních měsících díky teplému počasí, lidé chodí častěji naboso nebo používají nevhodnou obuv. Proto ve více než 80 procentech léčí doktoři pacientům růži na nohou, setkat se s růží ale může pacient na rukou a obličeji.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)