Ve vlacích mezi Prahou a Ostravou budou stevardky

Praha - V první třídě vlakových spojů Českých drah se budou od zítřka o cestující starat stevardky. Na šestnácti rychlících mezi Prahou a Ostravou budou stevardky cestujícím rozdávat denní tisk a nabídnou jim teplý nebo studený nápoj zdarma. Od září chce na stejné trati zahájit provoz majitel Student Agency Radim Jančura. I v jeho RegioJetech se o cestující budou starat stevardky.

Stevardky se objeví ve všech dálkových spojích Českých drah kategorie EC, IC a Ex, které jedou z Prahy do Ostravy a opačně. „Chceme ve vybraných spojích zkvalitnit také gastronomické služby,“ doplnil náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Dopravce také rozšíří prodej občerstvení z minibarů přímo na místo a ve vlacích SC Pendolino nabídne denní tisk a vodu zdarma i cestujícím ve druhé třídě. Cena jízdného se nezvýší.

Stevardka ČD
Zdroj: ČT24/České dráhy/ceskedrahy.cz

Stevardky ve spojích RegioJet nejsou výsadou pouze první třídy, uvedl tiskový mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Obdobně jako ve žlutých autobusech společnosti vychází jedna stevardka zhruba na padesát cestujících, doplnil. ČD tento údaj neuvedly.

Radim Jančura a jeho RegioJet
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

České dráhy současně spouští službu ČD taxi. S pomocí této služby si cestující mohou na pražském a ostravském hlavním nádraží a na nádraží ve stanici Ostrava - Svinov zajistit vůz taxislužby. Po předložení jízdenky jim tato taxislužba garantuje cenu i kvalitu přepravy, uvedly ČD.