Studenti dali stranám vysvědčení - nelichotivé

Praha - Studenti vystavili sněmovním stranám vysvědčení za jejich aktivity. S vyznamenáním neprospěla žádná, nejhůře dopadla opoziční ČSSD. Relativně nejlépe skončila TOP 09, která je ve sněmovně nová. Hodnoceny byly i ODS a VV. Studentská aktivita Inventura demokracie hodnotila strany na základě rozhovorů již podruhé.

KSČM, která je druhou opoziční stranou, se podle nich dostatečně neodstřihla od své totalitní minulosti, proto ji do průzkumu ani tentokrát nezařadili. Naopak z hodnocení oproti loňsku vypadla Strana zelených, která nyní v parlamentu není.

„Druhé vysvědčení nepřineslo v podstatě žádné zlepšení oproti tomu prvnímu. Je sice pouze za (čtvrt) funkčního období Poslanecké sněmovny, ale i tak vidíme, že aktivita politiků se zaměřuje spíše na aféry a pseudoaféry, namísto věnování energie práci ve sněmovně,“ konstatoval koordinátor inventury Tomáš Drážný.

  • Vysvědčení ODS zdroj: Inventura demokracie
  • Vysvědčení ČSSD zdroj: Inventura demokracie

Studenti hodnotili nejprve chování stran, až na TOP 09, která dostala jedničku, měl zbytek stran dvojku. Za aktivity vedoucí k omezení imunity zákonodárců, které by studenti rádi viděli, dostala ČSSD pětku, ODS a VV trojku a TOP 09 dvojku. Za práci na zlepšení transparentnosti veřejných zakázek dostala ČSSD čtyřku, TOP 09 a VV dvojku a ODS trojku.

Za problematiku takzvaných přílepků k zákonům obdržela ODS čtyřku, ostatní strany trojku. Za volbu do mediálních rad mají ODS, VV a ČSSD čtyřku, TOP 09 dvojku.

  • Vysvědčení TOP 09 zdroj: Inventura demokracie
  • Vysvědčení VV zdroj: Inventura demokracie

Inventura demokracie je projektem Studentské unie Univerzity Karlovy, která sdružuje na    1 500 studentů. Považuje se za nepolitickou. Projekt vznikl s cílem oslavit výročí dvaceti let od pádu komunismu a zároveň provést i kritickou reflexi společnosti a demokracie. První vysvědčení vystavili studenti stranám loni.

Rozhovor s Tomášem Drážným z Inventury demokracie (zdroj: ČT24)