Diabetici si od nového roku výrazně připlatí

Praha - Diabetici zaplatí od ledna za potřebné pomůcky tisíce korun navíc, v extrémních případech přes deset tisíc. Podle svazu cukrovkářů za to může malá zdravotnická reforma. Informaci jako první přinesl server Aktuálně.cz. Ministerstvo zdravotnictví o tak vysokém růstu spoluúčasti pochybuje. Tvrdí, že zlevní výrobci.

Změny v doplatcích za rok pro diabetika II. typu:

  • Inzulinové pero až +700,- Kč
  • Inzulinová pumpa až +6 000,- Kč
  • Jehly k inzulinovým perům až +6 000,- Kč
  • Diagnostické proužky  
    - dospělí až +6 000,- Kč za rok (při počtu 1 000 kusů)
    - děti až +10 800,- kč za rok (při počtu 1 800 kusů)

Například diabetik, který si musí čtyřikrát denně píchat inzulín, by při správném dodržování návodů k použití všech pomůcek měl ročně doplatit až 13 tisíc korun. „Po poradě s lékařem, tak tam, kde by to se to dalo trochu ošidit, tak bych to ošidil, nebo by mě musela pomoct rodina,“ uvedl diabetik Jiří Nachtigal.

Ministerstvo prudké zvyšování doplatků odmítá, předpokládá, že výrobci půjdou s cenami dolů. Podle propočtu úředníků jsou totiž ceny pomůcek v Česku velmi nadsazené. „Veškeré materiály, které dnes hradí zdravotní pojišťovna diabetikům, tak jsou ty částky v zahraničí nižší, není důvod, proč by se dodavatelé nepřizpůsobili cenám,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Tomu ale diabetici nevěří a volají po další úpravě návrhu. S určitým doplatkem by souhlasili, ale jen symbolickým - chtěli by, aby všechny jejich pomůcky hradily pojišťovny nejmíň z devadesáti procent. 

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod