Dobeš: Povinná maturita z cizího jazyka by byla naprostá katastrofa

Praha - Povinná státní maturita z cizího jazyka by byla pro devět z deseti odborných a technických škol naprostá katastrofa. To jsou slova ministra Josefa Dobeše v rozhovoru pro server iDnes.cz. Jde o jeho reakci na plán, se kterým přišli poslanci. Chtějí zavést maturitu z trojice předmětů namísto dvou: povinně z češtiny a právě cizího jazyka. Třetí okruh by si studenti měli vybírat sami. Dobeš nyní podporuje návrh, aby byla povinná maturita z cizího jazyka odložena.

„Jestliže to bylo dosud nastaveno tak, že bylo možné si vybrat mezi cizím jazykem a matematikou, tak to bylo rozumné řešení, protože jsou odborné školy s maturitou, technické školy, kde ta matematika je vysvobozením, protože tam není taková kvalita výuky jazyka,“ uvedl Dobeš pro iDnes.

„Kdybychom to nechali i s povinnou zkouškou z jazyka, tak fakticky rušíme zhruba 90 procent učebních oborů s maturitou a technických škol. To by byla katastrofa. Ty školy na to nejsou vůbec připraveny,“ dodává Dobeš.

Jednotné maturity se letos konaly poprvé, neuspěla u nich téměř pětina studentů. Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun.