Začala škola a s ní i opravné termíny maturit

Praha – Na 1,2 milionu dětí s aktovkami dnes ráno zaplnilo ulice, začala škola. Kvůli klesajícímu počtu studentů se od nového školního roku sloučila až stovka středních škol v celé republice, žáků nastoupí o třiadvacet tisíc méně než loni. Prezident Klaus zahájil školní rok v Ostravě. Přivítal ho zde hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas a student vysoké školy Miloš Skácel, aby mu předali kytici z bílých lilií a orchidejí za všechny žáčky, studenty, kteří dnes nastupují do školních lavic. Klaus navštívil Gymnázium a Základní školu PORG svého syna a dále pak Základní školu gen. Janka. Na středních školách dnes také začínají opravné maturity. Skládat je bude necelých dvacet a půl tisíce studentů. V prvních čtrnácti dnech podzimního maturitního období by měly probíhat ústní a profilové zkoušky. Od 15. září začne písemná část zkoušek. Základní školy zase v následujících deseti měsících čeká testování žáků v 5. a 9. třídách, školy také začnou uzavírat smlouvy s rodiči zlobivých dětí.

České školství na tom podle prezidenta Václava Klause není špatně. Problémy v konkurenci se světem mají podle něj hlavně vysoké školy. Klaus to dnes řekl v Ostravě, kde zahájil školní rok a zároveň i provoz soukromé základní školy a gymnázia PORG svého syna Václava
Klause mladšího. Škola vznikla v bývalé budově Základní školy Rostislavova v Ostravě-Vítkovicích. Otevřela celkem sedm tříd - pět tříd základní školy a dvě třídy gymnázia. „Základní školství se drží, střední bojuje a vysoké má vůči světu co dohánět,“ řekl Klaus na otázku, jak hodnotí úroveň českých škol. Zároveň ale odmítl, že by na tom tuzemské školy byly zvlášť špatně.

Do některých škol v Ústí nad Labem šli studenti s rouškami na obličeji, které jim před vzdělávacími ústavy rozdali členové iniciativy Ústí pro příští generace. Akcí se snažili upozornit na špatný stav životního prostředí ve městě a podpořit jeho zlepšení.

1. září je také dnem opravných maturit

Opravnou zkoušku dospělosti nemusí student absolvovat na své střední škole; ministerstvo školství vybralo 198 spádových škol, kde budou písemné zkoušky probíhat, přičemž žádná by neměla být pro maturanta ve větší vzdálenosti, než je 20 kilometrů. Maturitu úspěšně složilo už čtyřiasedmdesát tisíc studentů. Pro necelých dvacet a půl tisíce maturantů ale zkouška teprve začíná. Na podzimní opravný termín dorazí také ti, kteří nebyli k řádným maturitám připuštěni, nebo ti, kteří nepřišli.

Maturita
Zdroj: ČT24

Proti výsledkům letošních zkoušek se odvolalo 1 414 studentů. Dvaačtyřiceti z nich bylo odvolání uznáno a maturitu opakovat nemusí. Současná podoba zkoušek se nejspíš zafixuje i pro příští rok, návrh ve sněmovně prošel druhým čtením. Od roku 2015 by pak měli studenti vyplňovat maturitní testy na počítači. Písemné maturitní zkoušky dělali žáci z češtiny a cizích jazyků, tyto práce se neopravovaly automaticky, ale hodnotiteli ve škole. Proti výsledkům „písemek“ se odvolalo 403 studentů.

Od ledna by mohlo přibýt i školek

Do prvních tříd nyní nastupuje 101 tisíc dětí, po letech se tak zastaví propad počtu žáků na základních školách. Od ledna možná přibude i školek, ministerstvo totiž podpoří firemní mateřinky a začne jim dávat měsíčně až 2 000 korun na jedno dítě. V novém kalendářním roce by také měli dostat přidáno zkušení kantoři.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Novinky potkají hlavně základní školy, páťáky a deváťáky čeká zkušební plošné testování z matematiky, češtiny a cizího jazyka. Bude zpětnou vazbou ohledně kvality výuky. Vybrané školy vyzkouší taky smlouvy s rodiči problémových žáků, aby cítili větší odpovědnost za děti i v době vyučování. Projekt startuje na šestatřiceti školách, které se dobrovolně zapojily. S nezájmem studentů bojují střední školy. Do lavic gymnázií, odborných škol a učilišť usedne letos jen asi 454 tisíc dětí.