V srpnu nepřežilo na silnicích 73 lidí, loni jich bylo méně

Praha - Při srpnových nehodách přišlo podle policejních statistik o život 73 lidí. Za posledních 20 let je to druhá nejnižší bilance. Loni v srpnu zahynulo na silnicích o šest lidí méně. Nejhorším srpnovým dnem byla minulá sobota. Celkový počet obětí letošních prázdnin se po dvou tragických nehodách ze včerejška vyšplhal na 134. Šest z nich zahynulo při střetech na železničních přejezdech.

Jednoho mrtvého si ve středu ráno vyžádala srážka osobního auta s dodávkou u Žalmanova na Karlovarsku. Dalších osm lidí tam bylo ale zraněno, z toho dvě děti. Další nehodu nákladního a osobního auta nepřežil odpoledne jeden člověk v Dačicích na Jindřichohradecku.

Nejhorším srpnovým dnem byla ale uplynulá sobota, kdy policisté evidovali osm mrtvých při nehodách. Tento den byl i nejtragičtějším z celých prázdnin a překonal i smutný rekord letošního léta - sedm mrtvých z 30. června. Poslední srpnový víkend včetně pátku se navíc zapsal do statistik jako nejhorší závěr prázdnin od roku 2005.

Statistika dopravních nehod (červenec až srpen)
Zdroj: Policie ČR/ČTK

Letošním nejhorším dnem zatím zůstává 9. únor, kdy policisté vyšetřovali nehody, při nichž zemřelo devět lidí. Tragické byly i 23. květen a 30. červen se sedmi oběťmi. Z měsíců byl letos dosud nejhorší červen s 71 oběťmi, srpen ale toto číslo už překonal. Nejméně mrtvých na silnicích si připsal leden, podle statistik v tomto období zahynulo 41 lidí.

Během prázdnin zemřelo podle údajů Drážní inspekce šest lidí při nehodách na železničních přejezdech. Oproti loňskému roku se počet takových smrtelných havárií zvýšil o dvě. Celkem se na úrovňových kříženích železnic a silnic stalo během července a sprna 36 nehod. Od počátku roku se na přejezdech stalo celkem 115 havárií, při kterých zemřelo 16 lidí. Obě čísla se meziročně snížila, v případě tragických následků nehod více než o polovinu.

Dalších 29 lidí nezemřelo v autech, ale přišlo během prázdnin o život po střetu s vlakem, před který vstoupili. Statistika dosáhla stejného čísla jako loni, celkový počet srážek vlaků s osobami se ale letos o dvě snížil na 39. Při všech železničních nehodách letos mezi 1. lednem a 31. srpnem zahynulo 155 lidí. Kromě těch, kteří zemřeli na přejezdech nebo skokem pod jedoucí vlak, přišel o život také cestující při srážce dvou vlaků ve Vodňanech, a další, kterému se nepodařilo naskočit do jedoucího vlaku.