Dnes se demonstrovalo pro Bátoru i proti němu

Praha – Před ministerstvem školství dnes odpoledne demonstrovaly asi tři stovky lidí za odvolání kontroverzního úředníka Ladislava Bátory. Vadí jim jeho napojení na českou ultrapravicovou scénu. Protest začal před časem svolávat na sociální síti Facebook exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška. Akce se dnes konala i přesto, že ministr školství Josef Dobeš (VV) už Bátoru tento týden odvolal z funkce šéfa personálního odboru a jmenoval ho zástupcem šéfky svého kabinetu. Asi hodinu po skončení demonstrace se na happeningu u ministerstva sešlo několik desítek Bátorových příznivců.

„Těch (kterým Bátora vadí) jsou venku, ve společnosti tisíce a tisíce, kteří si nechtějí nechat líbit to, že pomalu náš stát hnědne, že se tady aktivně prezidentovi republiky i některým ministrům daří vytvářet a posilovat podhoubí pro fašizující a antisemitské tendence,“ řekl Liška. Prezident a jeho spolupracovníci se za Bátoru několikrát postavili. „Chceme, aby nový školní rok začal bez toho, že v jeho vedení budou působit lidé prokazatelně spojení s antisemitskými, fašistickými a holokaust popírajícími subjekty,“ dodal. Podle Lišky je za vším snaha použít Bátoru jako „pokusný balonek“, aby „šibalové, jako je Klaus či Bobošíková a další,“ otestovali, jestli je část české společnosti ochotná volit populistickou a xenofobní stranu.

Kromě něho na akci promluvili mimo jiné předseda Židovské obce v Praze František Bányai a iniciátor petice Ne Bátorovi Radek Matuška. Účastníci demonstrace přišli s transparenty jako „Vztyčená pravice do školní lavice“ nebo „Ministrův tým - pro školství splín“. Sám Bátora na chvíli vyhlédl z okna ministerstva, k protestujícím ale nesešel. 

Zastánci Bátory včetně jeho syna Alexandra se pak před ministerstvem shromáždili, aby se postavili proti údajnému mediálnímu a politickému očerňování Bátory a konzervativních hodnot. Podle řečníků je kauza největším útokem na svobodu od listopadu 1989. Hudební doprovod obstaral písničkář Pepa Nos, kus nazvaný Horká kaše aneb černokněžníkův učeň předvedla divadelní skupina Sluníčko. Akce trvala asi půl hodiny. 

Někdejšího kandidáta krajně pravicové Národní strany Bátoru si Dobeš přivedl i přes protesty politiků a neziskových organizací do úřadu v dubnu, kdy se stal ministrovým ekonomickým poradcem. O prázdninách jej Dobeš jmenoval šéfem personálního odboru. Na nátlak TOP 09, jejíž ministři odmítli kvůli Bátorovi chodit na jednání vlády, pak Dobeš od 1. září přesunul úředníka na pozici zástupce šéfky svého kabinetu.