Bártův byt je podle Kočí plný nahrávacích zařízení

Praha – Bývalá členka užšího vedení Věcí veřejných, dnes nezařazená poslankyně Kristýna Kočí v pořadu Hydepark sdělila další podrobnosti kolem kauz, které se v posledních měsících vyrojily kolem nejmenší koaliční strany. Kočí kritizovala praktiky neformálního lídra VV Víta Bárty, v jehož bytě se často konaly vnitrostranické i nadstranické schůzky. Podle poslankyně se v bytě šéfa poslanců VV nachází řada nahrávacích zařízení k pořízení zvukových i obrazových nahrávek. Její tvrzení prý může potvrdit několik očitých svědků.

„Superguru Vít Bárta ve svém bytě, kde probíhá většina schůzek s čelnými představiteli nejenom strany, ale i politickými konkurenty, ministerské porady atd., má nahrávací zařízení, a to nejenom audionahrávací zařízení, ale i videozáznamy,“ uvedla Kočí. Podle jejích zdrojů Bártův byt disponuje také rušičkou, která zamezuje nahrávání záznamů osobami zvečí.

V pořadu Hyde Park se dostala diskuze také na nalezený odposlech v jejím bytě.  Způsob, jakým protikorupční policie zajistila štěnici a následně vedla vyšetřování, přirovnala Kočí k amatérismu. Vyšetřovatelé například nesejmuli ze štěnice otisky prstů. Jednotlivé policejní útvary si navíc přehazují zodpovědnost za to, kdo to měl udělat. Případ byl proto odložen jako nevyřešený. Kdo za odposlechem stojí, policie nezjistila. „Jak je možné, že nesejmuli otisky ze štěnice, že se nevyslechli svědci. Naproti mému bytu jsou kanceláře, kde do osmi hodin pracují lidé. Mohli je v pohodě vyslechnout,“ uvedla Kočí s tím, že sepsala dvanáctistránkovou stížnost na způsob vyšetřování.

Vyšetřovatelé 11. dubna, kdy do bytu poslankyně Kočí přijeli, nezajistili kamerové záznamy. O den později dostali lidé z ministerstva pro místní rozvoj, v němž se byt nachází, volno kvůli odstávce vody a záznamy někdo začal mazat.

Názor mladé poslankyně na svou bývalou stranu zůstává jasně vyhraněný. „Nejsem nezaujatým člověkem. Věci veřejné, po tom všem, co jsem mohla zažít a co se ukázalo v médiích, považuji jenom za politickou divizi bezpečnostní agentury ABL, která má jeden cíl – transferovat veřejné prostředky třeba z ministerstva dopravy do ABL či na účty Víta Bárty,“ komentovala Kočí s tím, že lituje své neschopnosti toto zjistit dříve. „Přiznávám se, byla to velká chyba a do konce života se s tím budu muset vyrovnávat, ale nevěděla jsem to. Kdo někdy byl v nějaké sektě, tak možná chápe pocity, které potom přijdou… Pro tu práci jsem se tak nadchla, že jsem se od svého okolí izolovala. Když vám nikdo jiný, kdo vás zná, neřekne: 'Hele to je divný', tak si těch věcí ne úplně všímáte. Kdybych to věděla, asi bych nekandidovala.“

Dubnovou krizi ve vládě i uvnitř VV způsobil údajný pokus současného šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty uplatit své spolustraníky Kočí a Škárku. Kočí měla obdržet obálku s 500 tisíci korun, podle vlastních slov se zachovala podle etického kodexu strany. „Já jsem vnitrostranický kodex respektovala. Podle něj musíte nahlásit pokus o úplatek buď výkonnému místopředsedovi strany, kterým v tu dobu byl Jaroslav Škárka, nebo předsedovi etické komise. Já jsem to Jaroslavu Škárkovi okamžitě nahlásila, dokonce jsem telefonicky o tom hovořila s dalším poslancem, který je dosud členem poslaneckého klubu VV,“ dodala Kočí. Jeho jméno však odmítla uvést.

Bárta o údajných úplatcích od počátku tvrdil, že se jednalo o půjčky. Policie nyní obdržela souhlas sněmovny k policejnímu vyšetřování Bárty a Škárky, kteří byli zbaveni imunity. „Jsem ráda, že policie nepožádala o mé vydání. I to pro mě znamená, že respektuje, že jsem nejednala v rozporu se zákonem. Já jsem prostě nahlásila pokus o korupci,“ dodala Kočí. Ona a Škárka v době krize opustili VV, k nim se přidal také poslanec Stanislav Huml.

Mladá poslankyně prý ve sněmovně nadále bude zastávat program, který v Moravskoslezském kraji při volbách VV nabízela. O složení mandátu právě kvůli odpovědnosti za voličské hlasy zatím neuvažuje. Utvrzuje ji v tom prý i zpětná vazba od lidí. „Já mám opravdu desítky podpůrných mailů, stovky vzkazů na Facebooku,“ dodala.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod