Kdo půjde na vojnu? Nečas odmítá diskriminační selekci

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) je proti opětovnému zavedení odvodů do armády, které plánuje ministerstvo obrany kvůli nedostatku některých profesí ve vojsku. Nečas to řekl v rozhovoru pro dnešní Právo. Podle něj existují i jiné možnosti, jak se s problémem vyrovnat. Plán obrany nenalezl podporu ani u dalších oslovených politiků. Informaci o zavedení odvodů tento týden přinesla Česká televize. Armáda je plánuje kvůli tomu, že se jí nedostává řidičů či specialistů na informační technologie. To by se mohlo podle generálního štábu negativně projevit v době přírodní katastrofy či válečné krize. Velení by proto chtělo, aby mohlo v případě nouze povolat lidi určitých profesí.

Nečas připustil, že v Česku i nadále existuje všeobecná branná povinnost, ale armáda by se podle něj měla raději zamyslet, jak lépe uplatnit koncept dobrovolných záloh. Podle premiéra má řada vyspělých ozbrojených sil zavedený koncept rezervistů. „Skvěle to má vypracované Velká Británie. Jde jen o to, myslet a nejít nejjednodušší cestou přes obnovení odvodů,“ uvedl Nečas.   

Experti, kteří jsou v civilu dobře placení, nemohou při povolání do armády počítat s plnou finanční kompenzací. Dnešní Mladé frontě Dnes to řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. „Když se dříve brali vojáci na základní službu, také ji nedostali,“ vysvětlil Šedivý.

Česká armáda
Zdroj: ČT24

Petr Nečas, premiér (ODS):

„Těžko si dovedu představit diskriminační selekci jenom proto, že má někdo nějakou profesi, která se armádě hodí, a tak bude podroben odvodu. V případě krize nebo hrozby válečného stavu nadále platí branná povinnost a ta musí platit pro všechny.“

Záměr se nelíbí nejen Nečasovi, ale ani poslancům. Podle člena branného výboru Viktora Paggia (VV) není možné, aby měli povinnost nastoupit do vojenské služby jen někteří lidé. „Práce v uniformě přestává být na trhu práce zajímavou, protože benefity se postupně snižují. Stát si to ale nemůže zajistit zákonem,“ uvedl místopředseda branného výboru Jan Vidím (ODS). Podle stínového ministra obrany Jana Hamáčka (ČSSD) by vláda by měla obraně zajistit dostatek financí, aby nemusela vymýšlet neefektivní plány. 

Už sedm let je v Česku profesionální vojsko. Současný zákon počítá se všeobecnou mobilizací v případě války, ale například při záplavách není vojáků v záloze dost. Koncepci změn chce armáda připravit příští rok, poté by se měly změnit příslušné zákony.