Za kupčení s hlasy vězení - chybí už jen konečné schválení

Praha – Sněmovna dnes poslala do závěrečného schvalování novelu, která má o dva roky zpřísnit trest vězení za úplatkářství nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Koaliční poslanci navíc navrhli až třemi roky vězení postihnout i kupčení s hlasy voličů. Poslanci by o novele a jejích úpravách měli rozhodnout příští týden.

Stanislav Křeček (ČSSD) navrhl, aby koaliční návrh spolu s novelou ještě posoudil sněmovní ústavně-právní výbor. „Takovým způsobem zasahovat do ústavního práva považuji za velmi nešťastné,“ uvedl. I o Křečkově návrhu ale sněmovna rozhodne až příští týden. 

Koaliční poslanci ústy ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) navrhli, aby hrozilo vězení v délce šesti měsíců až tří let tomu, kdo by jinému poskytl majetkový prospěch za to, že bude volit nebo hlasovat v referendu v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle. Podnětem byly případy kupčení s hlasy při nedávných komunálních volbách, zejména v Krupce na Teplicku, kde se od loňského podzimu prokázalo takovéto jednání už dvakrát. Místní lidé si tak z rozhodnutí soudů musejí jít příští víkend volit zastupitele už potřetí. 

Vládní předloha počítá s tím, že až deset let vězení místo současných osmi bude zřejmě hrozit za přijímání úplatků nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Novela také zvyšuje horní hranici základní trestní sazby za zneužití pravomoci úřední osoby ze tří na pět let vězení. Maximální sazba v případě škody či prospěchu velkého rozsahu zůstává na 12 letech vězení. Až tři roky vězení mají nově hrozit úředníkům za pletichy v insolvenčním řízení. 

Nová pravidla mají také umožnit využívání agentů z řad policistů při odhalování úplatkářství a zaručit jim beztrestnost. Soudy by pak mohly vydat příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, což v případě korupčního jednání bude důležité pro odhalování této trestné činnosti. 

Jiří Pospíšil
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Předloha počítá také s rozšířením domácího vězení jako alternativního trestu. Umožní za jistých podmínek propustit vězně odsouzené za méně závažné trestné činy do domácího vězení, což by ulehčilo přeplněným věznicím. Z 23 000 odsouzených nebo vazebně stíhaných má třetina trest vězení v délce do jednoho roku. Do domácího vězení by tak mohlo být propuštěno 7 000 lidí.