Matka čtyř zavražděných dětí je mimo ohrožení života

Hradec Králové – Matku čtyř mrtvých dětí z Širokého dolu na Svitavsku vyslechla policie. Žena je podezřelá z vraždy svých dětí. Dnes odpoledne se probrala z umělého spánku a je mimo nebezpečí života. V blízké době by měla podstoupit psychiatrické vyšetření. Matka se včera pokusila o sebevraždu, s vážnými zraněními ji lékaři převezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Policisté v domě našli desítky stop, které by mohly vysvětlit tragické události.

Zdravotní stav matky čtyř zavražděných dětí se zlepšil natolik, že mohla být odpojena od přístrojů a komunikuje s lékaři. Stále však není zřejmé, zda si žena pamatuje, co se v domě v Širokém Dole stalo. Kriminalisté, kteří přijeli do hradecké nemocnice, podrobnosti sdělovat nemohou. Nařídila jim to prý státní zástupkyně.

Podle lékařů se žena pokusila oběsit a poté spadla z pětimetrové výšky. „Měla četné řezné rány a na krku stopy odpovídající oběšení. Musí to ale zhodnotit soudní lékař, my jsme ji dostali z nejhoršího a další je věcí vyšetřovacích orgánů,“ prohlásil náměstek ředitele královéhradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Příčina smrti dětí zatím zůstává neznámá. Podle informací ČT bylo nejstaršímu zavražděnému potomkovi deset let, nikoliv devět, jak se původně tvrdilo. Dvouměsíční miminko bylo ženského pohlaví. Dalším sourozencům bylo osm a sedm let. Všechny čtyři děti byly pořezané a na krku měly rýhy od údajného škrcení. Tragédii ohlásil druh zraněné ženy. Do vesnice se rodina přistěhovala teprve v pondělí, na jaře zde koupila rodinný domek.

Obyvatelům Širokého Dolu podle kriminalistů nebezpečí nehrozí. Dům, kde objevili těla všech dětí, zapečetili. "Kriminalisté na místě zajistili několik desítek stop, informovala mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Policisté se však podle ní na místo činu během víkendu vrátí a budou se snažit tragické události vysvětlit.

Podle psychologů je zatím těžké mluvit o motivech nebo příčinách tak brutálního jednání. V úvahu připadá i takzvaná rozšířená sebevražda. Což je stav, kdy na základě chorobných představ má pacient pocit, že on sám i jeho okolí jsou vystaveny velkému nebezpečí. „To pacient neumí řešit jinak než chránit děti a sebe tím, že děti i sebe zabije,“ tvrdí psycholog Ivo Kunst.