Policie zadržela 12 lidí po pochodu Varnsdorfem, 4 obvinila

Varnsdorf (Děčínsko) – Několik stovek lidí včetně několika desítek neonacistů se včera snažilo dostat k ubytovně, kterou obývají Romové. Policie po tomto pochodu Varnsdorfem předvedla dvanáct lidí. Většinu za přestupky, čtyři jsou dokonce podezřelí ze spáchání trestného činu. Mladá žena je podezřelá z popírání genocidy, na kameru totiž ukázala tričko s nápisem „Oživte Hitlera“. V tiskové zprávě o tom informovala krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. V diskusním pořadu televize Prima dnes premiér Petr Nečas řekl, že policejní posily na Šluknovsku zůstanou, dokud to bude nutné k zajištění bezpečnosti a pořádku. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka kabinet kritizoval za opožděnou reakci na šluknovské události. Řekl, že vláda svou politikou situaci zhoršuje.

Jedna žena dokonce podezřelá z popírání genocidy

Ženu, která měla na sobě tričko s inkriminovaným nápisem, policie zadržela. Nyní je podezřelá z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. „Během sobotního odpoledne ji kriminalisté opět v tomto tričku zahlédli v davu a pořádková policie ženu předvedla. Za tento trestný čin jí hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ popsala Hrubešová. V noci už byl podle policie i v okolí ubytoven poměrně klid, u jedné z ubytoven někdo rozbil kamenem okno.

V sobotu v podvečer pochodovalo několik stovek lidí dvě hodiny Varnsdorfem, chtěli se dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky převážně místních lidí. Město jejich počet odhadlo na 500. Policie nakonec uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila. Protestní shromáždění proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež.

Demonstrace ve Varnsdorfu
Zdroj: Libor Zaoral/ČTK

Byla to již druhá demonstrace, která se v šestnáctitisícovém městě v krátké době uskutečnila. Už v pátek prošlo městem také zhruba 500 lidí, kteří protestovali proti nepřizpůsobivým, zejména Romům. Průchod do problémových lokalit jim policie odřízla a nepustila je ani k ubytovně Sport, načež se dav postupně rozešel. Na příští víkend plánuje ve městě svůj mítink Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Šlachta: Tvrdé jádro krajní pravice má podle policie v Česku 500 až 600 členů

Otevřeně s krajní pravicí sympatizuje na 5 tisíc lidí, především v Moravskoslezském kraji, Praze a severních Čechách. Extremisté se nyní snaží využít neklidné situace na severu Čech ke svému zviditelnění. Sobotního pochodu Varnsdorfem se jich účastnila asi stovka. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Podle náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka panuje obava, že by se situace mohla vyostřit i jinde. Policie proto sleduje situaci i v dalších rizikových oblastech.

Demonstrace ve Varnsdorfu
Zdroj: Libor Zaoral/ČTK

Husák: Zkouška na příští týden dopadla dobře

Podle Husáka si policie tento týden vyzkoušela, jak by situace mohla vypadat. Uvedl, že situaci zvládla. Nasazeno bylo asi 300 lidí. „Příští týden to bude ale samozřejmě malinko o něčem jiném. Jde o to, že jestli o tomto víkendu jsme na jedné straně měli domácí majoritu, tak v příštím týdnu to bude jiný prvek, a to Dělnická strana,“ dodal Husák. Podle svých slov by ale nechtěl říkat, že počty policistů budou v sobotu „daleko vyšší“ než tento týden. Husák řekl, že panuje obava z rozšíření nepokojů jinam. Policie proto sleduje také další místa v severních i středních Čechách, na severní Moravě a výjimečně i na východě Čech. Situaci chce analyzovat.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Ve Varnsdorfu a blízkém Rumburce a Šluknově v posledních měsících roste napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku.

Podle Nečase zůstane policie na místě, jak dlouho to bude nutné

Do ulic severočeských měst kvůli nepokojům vyrazily policejní posily z pražské pořádkové jednotky. Podle původních informací měly zůstat dva až tři týdny. Ministerstvo vnitra přislíbilo, že na přelomu roku vznikne speciální pořádková jednotka policie. Jejích přibližně 200 mužů bude působit právě na Šluknovsku. Podle premiéra posily zůstanou na místě, „jak bude nezbytné, aby byl zajištěn pořádek a bezpečnost“. Nečas dodal, že situaci zhodnotí vedení policie a ministerstva vnitra, která rozhodnou o dalším postupu.

Nečas uvedl, že se problémy na Šluknovsku či jinde nedají vyřešit v krátké době. Na zvládnutí situace pracuje vládní agentura pro začleňování. Premiér zdůraznil, že řešení stojí na třech pilířích - na vazbě mezi vyplácením sociálních dávek a posíláním dětí do školy, na vazbě dávek na prospěšnou práci pro obec a na stejných pravidlech pro všechny. „Veřejná služba se rozšíří, udělá se jasná vazba mezi tím, že když beru dávku, musím něco pro společnost odvést,“ řekl.

Postup vlády kritizoval šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj policie nemá dost peněz na provoz a slibovaným mobilním jednotkám „v polovině příštího roku dojdou prostředky na benzín“. Nečas řekl, že „provozní peníze“ policie se příští rok navýší o miliardu. Podle Sobotky vláda svou politikou situaci v rizikových regionech ještě zhoršuje.