Schwarzenberg si jmenoval svého tajemníka a Klause nebere vážně

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v sobotu jmenoval svého prvního náměstka Jiřího Schneidera státním tajemníkem pro Evropskou unii. Tuto informaci diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce potvrdil ve studiu přímo Schwarzenberg. Podle ministra bude mít na starosti hlavně vnější komunikaci české zahraniční politiky směrem do zahraničí. Přitom vláda ve středu schválila vznik stejného postu na Úřadu vlády. Opozice se domnívá, že dvě funkce státního tajemníka reprezentují dvoukolejnost české zahraniční politiky. Karel Schwarzenberg se též vyjádřil ke Klausově kritice své osoby. Podle něj by Václav Klaus ve světě neměl hrát roli provokatéra. Ministr se domnívá, že prezidentovy výroky mají připravit Klausovi půdu pro jeho politickou aktivitu po roce 2013.

„Jeden, ten na Úřadu vlády, se bude věnovat vnitřní koordinaci… a můj státní tajemník mě bude zastupovat v Bruselu či jinde v zahraničí,“ uvedl Schwarzenberg. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se však obává, že existence dvou úředníků zabývajících se evropskou problematikou znamená, že ve vládní koalici jsou dva názory na Evropu. „Nevěřím tomu, že by mohla fungovat zahraniční politika s takovým kapitálem nedůvěry, s dvěma odlišnými pozicemi,“ komentoval situaci v OVM s tím, že politici dnes ani nevědí, jak bude vznikat evropská politika na Úřadu vlády a kde se bude diskutovat.

Schwarzenberg připouští existenci různých názorů na evropskou politiku, nicméně v OVM uvedl: „Je jasně dána jedna věc, zahraniční politiku určuje vláda ČR a formuluje ji a zastupuje ministr zahraničí, to je můj úkol, nikoho jiného.“ Na námitku Zaorálka ohledně možné existence vzdorokoncepce na Úřadě vlády doplnil: „Papíry vznikají různé, ale koncepce je jedna, ta schválená.“ 

Karel Schwarzenberg a Lubomír Zaorálek ve studiu OVM
Zdroj: ČT24

Kritiku Václava Klause nemůžu brát vážně 

Prezident Václav Klaus každoročně oficiálně přijímá na Hradě velvyslance. Letos na setkání kritizoval zahraniční politiku vlády a tím i samotného ministra zahraničí. Lubomír Zaorálek tak upozorňuje na nikoli první ne zrovna šťastné vystupování prezidenta. Tak se podle něj též projevuje nejednotná zahraniční politika země. Karel Schwarzenberg ale nemíní brát slova prezidenta příliš vážně. „To, že mě sepsul, mě pobavilo. S odpuštěním, ty argumenty, které tam přednesl, nemohu brát vážně,“ reagoval v OVM ministr zahraničí. 

Skutečnost, že prezidentova slova týkající se zahraniční politiky vyvolávají v zahraničí zájem, podle něj znamená, že ministr Schwarzenberg nemá patřičné postavení jako šéf české diplomacie. Schwarzenberg se nechce s prezidentem nijak přít, ale myslí si, že by bylo lepší, kdyby pan prezident více dbal o svou pozici hlavy státu a nepůsobil ve světě jako „někdy docela zábavný provokatér“.

Schwarzenberg: „Bylo by dle mého názoru opravdu asi lepší, kdyby pan prezident více dbal o svoji pozici hlavy státu než jako někdy docela zábavného provokatéra.“

Podle Schwarzenberga Klaus ale provokacemi budí zájem o svou osobu na celém světě. Například seriózní evropští prezidenti Rakouska, Itálie či Portugalska se dle ministra drží nepsaných pravidel, ale nejsou pak ve světě tak známi a zváni na tolik přednášek. „Pan prezident (Klaus) svými názory, výroky - řekněme - vybočuje, a to budí zájem,“ poznamenal Schwarzenberg.


Klaus si připravuje půdu pro aktivity po roce 2013, tvrdí Schwarzenberg

Výroky prezidenta Václava Klause jsou promyšlené, prezident tak upozorňuje na to, že skutečně bude aktivní i po roce 2013, kdy mu skončí mandát, domnívá se ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V OVM dodal, že si pravděpodobně připravuje půdu pro svou budoucí stranu: „Předpokládá, že strana postavená na národoveckých argumentech, na boji proti Evropské unii bude zde mít úspěch.“ Útoky prezidenta na svou osobu si prý vykládá tím, že se Klaus snaží vystrnadit jakoukoliv stranu a politika, kteří mu ve středu či na pravici politického spektra mohou konkurovat. 

Ministr zahraničí v OVM prezidentovi vzkázal, že úvahy o umístění nynějšího šéfa Klausova protokolu Jindřicha Forejta na postu českého velvyslance ve Vatikánu nepovažuje za vhodné. „Podle mého názoru je Vatikán místo, kde všude v Evropě obyčejně jsou jmenování seniorní diplomaté s velikou zkušeností, a nikoliv člověk, který nikdy na žádném diplomatickém postu nebyl,“ řekl Schwarzenberg. „Doufám, že už není připravena v Jelením příkopu popravčí četa,“ reagoval na následný dotaz moderátora, zda si tedy dovede jmenování Forejta ambasadorem představit jen přes svou mrtvolu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Výjimka z Lisabonské smlouvy míří do Parlamentu

O české výjimce z Listiny základních práv EU, kterou si vyžádal při podpisu Lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus, se bude s největší pravděpodobností hlasovat v Parlamentu odděleně od schvalování vstupu Chorvatska do EU. Schwarzenberg v OVM uvedl, že takový postup vyplynul z neformálních konzultací s EU. Zaorálek zopakoval, že ČSSD se obává nižší úrovně ochrany sociálních práv v Česku, a přijetí výjimky proto odmítá. „Vydírat Chorvatskem a spojovat toto hlasování je, skoro bych řekl, nevkusné,“ poznamenal Zaorálek s tím, že vítá právní názor ministerstva zahraničí o odděleném hlasování.