Policie obvinila šestatřicetiletou ženu z vraždy jejích čtyř dětí

Pardubice - Pardubická policie obvinila šestatřicetiletou matku ze Svitavska z vraždy jejích čtyř dětí. Novinářům to řekl náměstek krajského policejního ředitele Jiří Karásek. Zda se žena přiznala k činu, policie z důvodu taktiky nesdělila. Žena leží v královéhradecké fakultní nemocnici a její zdravotní stav se zlepšil natolik, že ji kriminalisté mohli vyslechnout. Pokud na ni soudce uvalí vazbu, bude podle Karáska schopna výkonu vazby ve speciálním zařízení vězeňské služby. Policisté matku podezřívali od počátku, obvinění stavějí na jejím výslechu a důkazech.

„Jsou to nejen stopy zajištěné na místě činu, ale i expertízní závěry znalce z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství,“ doplnil Karásek. Právě soudní lékaři museli zhodnotit řezné rány a stopy po oběšení.

Vražda se stala v pátek v obci Široký Důl na Svitavsku, žena se pak pokusila o sebevraždu. Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí až 20 let odnětí svobody nebo až výjimečný trest. Děti byly podle serveru Novinky.cz staré od dvou měsíců do deseti let, jiné zdroje uvádějí věk nejstaršího osm let. Policie nechce kvůli ochraně obětí jejich stáří upřesnit, stejně jako motiv vraždy.

Žena je zatím ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové pod policejním dozorem, o uvalení vazby má rozhodnout soud. V budoucnu může být převezena do speciálního zdravotního zařízení vězeňské služby, které vazbu umožňuje.  

Policie v pátek kolem poledne nalezla v obci Široký Důl čtyři mrtvé děti. Tragédii ohlásil druh zraněné ženy. Do vesnice se rodina přistěhovala teprve v pondělí, na jaře zde koupila rodinný domek. Ten je nyní zapečetěn, policisté se do něj zřejmě ještě vrátí. 

Karásek odmítl potvrdit, že se žena k činu při výslechu přiznala, a nechtěl komentovat ani její psychický stav. Druh ženy ani žádný další člověk nebyli obviněni. Celkovou dobu vyšetřování odhadl Karásek na několik měsíců.

Podle oslovených psychologů je zatím těžké mluvit o příčinách tak brutálního jednání. V úvahu připadá i takzvaná rozšířená sebevražda. „Rozšířená sebevražda je stav, kdy na základě chorobných bludných představ máte pocit, že vaše děti i vy sám jste vystaveni tak zásadnímu nebezpečí, které nelze řešit jinak, než že děti a sebe ochráníte tím, že vlastně ty děti zabijete a sebe taky,“ komentoval situaci psycholog Ivo Kunst.