Stamiliony z hazardu mají jít na charitu. Končí u pochybných adresátů

Praha - Herny, kasina a sázkové kanceláře mají povinnost odvádět peníze ze své činnosti na dobročinné účely, jen za minulý rok dosáhl obnos výše 3,53 miliardy korun. Deníky Hospodářské noviny (HN) a Mladá fronta Dnes (MfD) upozornily na závěry zprávy ministerstva financí o využití odvodů za rok 2010, z nichž vyplývá, že adresáti těchto peněz budí mnohdy přinejmenším podezření. Podle deníků se dokonce o některé případy zajímá policie. MfD píše, že z peněz, které by měly podporovat sport, charitu, ekologii či obecní rozpočty, se třeba financovaly závodní automobilové stáje Antonína Charouze nebo muzikál Michala Davida.

Vedle pochybných adresátů ale deníky poukazují i na případy, kdy se uplatnění peněz nelze dobrat. Třeba hned několik loterijních firem v minulém roce přispělo na projekt „humanitární televize“ Inter TV nebo také Euro television. Tyto názvy ukrývají dvě občanská sdružení, která v minulém roce dostala téměř 15 milionů korun. Ve zprávě ministerstva se pouze konstatuje, že peníze šly na „příspěvek na natočení výukových audio-video pořadů pro potřeby školní mládeže“. Jaké pořady sdružení za 15 milionů pro školy vyrobila, ale zůstává tajemstvím. Ředitel a režisér sdružení Miroslav Vaněk se k celé věci vůbec nehodlá vyjadřovat.

Další případ se jeví ještě absurdněji. Sdružení Hájský spolek pro obnovu z pražského Jižního Města získal od firmy Helvet Group 12 milionů korun, které údajně investoval do stavby dětských hřišť v okolí stanice metra Háje. Skutečnost je však poněkud odlišná, žádné hřiště s přispěním spolku na Jižním Městě totiž nevzniklo a na radnici Prahy 11 o sdružení nikdo neví. Nad dotazy na spolek kroutí neznale hlavou dokonce i na adrese, na které je oficiálně zaregistrován. 

Problém má řešit zdanění hazardu

Případů nejasného financování projektů z hazardu je celá řada. Politici i úředníci o machinacích dobře vědí, ovšem celé roky je neřešili, píšou HN. Až nyní poslanci schvalují změnu: Úředníci by museli každý příspěvek nejprve odsouhlasit. Jenže odvodů jsou tři tisícovky ročně a úředníci tvrdí, že podvody stejně nedokážou včas odhalit. „V tomto objemu to nemáme šanci uhlídat,“ tvrdí šéf státního dohledu nad loteriemi Karel Korynta.

Podvody má utnout až zdanění hazardu - podle koaliční dohody už od roku 2012. Protože se ale charitativní odvody platí zpětně (peníze, které sdružení letos dostala, pocházejí z roku 2010), ještě alespoň jednou si o nich hazard rozhodne sám a bez kontroly, napsaly Hospodářské noviny.

Studio ČT24 o odvodech z hazardu (zdroj: ČT24)