Klausův mluvčí: Schwarzenberg hrubě útočí na prezidenta

Praha – Mluvčí prezidenta Václava Klause Radim Ochvat dnes reagoval na slova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) prohlášením, že se předseda TOP 09 snížil k hrubým osobním útokům na prezidenta místo toho, aby věcně obhajoval svou práci. Klaus ministra zahraničí v minulých dnech na poradě velvyslanců i v médiích ostře kritizoval za to, jakou koncepci zahraniční politiky prosadil ve vládě. Schwarzenberg v nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce odpovídal na dotazy moderátora, co o Klausově kritice soudí.

„Tento styl vyjadřování, který pan Schwarzenberg v poslední době opakovaně vnáší do naší veřejné debaty o vážných věcech, naši již tak chatrnou veřejnou diskusi a politickou kulturu devastuje a ničí. Prezident republiky je přesvědčen, že je třeba vrátit se k věcným argumentům,“ uvedl mluvčí Klause v tiskovém prohlášení. Podle prezidenta Schwarzenberg způsobem vyjadřování ničí už tak chatrnou politickou kulturu v Česku a měl by se vrátit k věcné diskusi.

Ministr zahraničí ke Klausovým slovům přistupuje s věcností. „Já jsem připraven kdykoli věcně diskutovat, také jsem to často v životě dělal. V jedné věci s panem prezidentem souhlasím, že naše politická kultura je chatrná, to ani nepopírám. Bylo by zajímavé se podívat na to, proč tomu tak je,“ uvedl Schwarzenberg pro ČT24.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Tyto spory mezi prezidentem republiky a ministrem zahraničí snižují věrohodnost České republiky navenek, naše zahraniční politika přestává být čitelná.“

Ministr zahraničí v pořadu označil Klausovy nedávné výroky za promyšlené, prezident si podle něj chystá půdu pro založení nacionalistické, euroskeptické strany. „Předpokládá, že strana postavená na národoveckých argumentech, na boji proti Evropské unii bude zde mít úspěch,“ prohlásil v OVM Schwarzenberg. Útoky prezidenta na svou osobu si vykládá tím, že se Klaus snaží vystrnadit jakoukoliv stranu a politika, kteří mu ve středu či na pravici politického spektra mohou konkurovat. Poznamenal také, že by Klaus měl více dbát na svou pozici hlavy státu a nepůsobit ve světě jako „někdy docela zábavný provokatér“.