Detox Tour upozorňuje na nebezpečné chemikálie v českých řekách

Praha – Nebezpečná toxická látka nonylfenol, kterou používají čínské textilky při výrobě oděvů, je i v českých řekách. Upozorňuje na to hnutí Greenpeace. Při praní čínského textilu se malé množství této chemikálie dostává i do odpadních vod a čističky ji nejsou schopny zlikvidovat. Organizace proto bude následujících 14 dní odebírat z Labe vzorky, aby zjistila, kolik chemikálie v našich vodách vlastně je. Výsledky rozborů by měly být známé za měsíc. Kampaň dnes odstartovala odběrem vzorků vody a usazenin z čistírny odpadních vod v pražské Troji.

Greenpeace chce při plavbě po Labi upozorňovat na aktuální nebezpečí i dlouhodobé zátěže životního prostředí. Organizace si během cesty také připomene kampaně, které vedla v Česku během svého zatím dvacetiletého působení. „Naše dvacetileté výročí je vhodnou příležitostí vrátit se na místa, která byla v minulosti terčem našich úspěšných kampaní, a ukázat, že přinesly konkrétní výsledky,“ sdělila mluvčí organizace Lucie Jakešová.

Během plavby budou dobrovolníci Greenpeace instalovat na břehu naučnou stezku „Řeka v ohrožení“ o hrozbách, kterým v současnosti musí toky čelit. Každé stanoviště se bude věnovat konkrétnímu problému, například změnám klimatu a vlivu zemědělství na řeky. Akci doprovodí také debaty aktivistů s občany na téma historie a cíle Greenpeace.

Greenpeace požadují, aby se nonylfenol úplně přestal používat. Organizace proto oslovila 14 velkých světových oděvních firem. Kampaň už zaznamenala i první úspěchy. Značky Nike, Puma a Adidas v minulých týdnech přislíbily, že do roku 2020 přestanou chemikálii používat a nahradí ji látkami, které nejsou nebezpečné pro životní prostředí.

Nonylfenol způsobuje už v malém množství hormonální změny a ovlivňuje schopnost reprodukce. Podle některých studií mohou například ryby, které žijí v takto znečištěných vodách, měnit své pohlaví. V Evropské unii je používání této chemikálie zakázané, může ale být v dováženém zboží, což potvrdily i nedávné analýzy. Výskyt jedovatých látek prokázaly v 52 ze 78 testovaných oděvů vyrobených v Asii.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod