Senátor Trpák odešel od soudu už potřetí s podmínkou

Trutnov – Okresní soud v Trutnově dnes potřetí potrestal senátora Pavla Trpáka (ČSSD) podmíněným trestem za to, že jako lékař údajně nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem během porodu později zemřel. Trpák vinu odmítá. Soud mu uložil trest vězení na šest měsíců s podmínečným odkladem na jeden rok. Rozsudek není pravomocný. Trpák se na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Podle soudkyně Miroslavy Purkertové mohl Trpák při porodu dopředu odhalit problémy, které nakonec skončily smrtí novorozence. Trpákova hlavní vina podle ní spočívá v tom, že nemonitoroval průběh porodu. „Zbavil se možnosti včas zasáhnout, kdyby zjistil nějaký problém. Poklesy ozev plodu byly zaznamenány již v předchozí době,“ uvedla soudkyně.

Trpák vinu odmítá. „Medicína není technicistní obor, kde by se daly nastavit parametry tak, aby to vždy dopadlo dobře. Zatím v rozsudku převládá mínění, že se vždy a za všech okolností musí vše povést, což prostě medicína neumožňuje,“ řekl politik po vynesení rozsudku. Uvedl také, že je mu líto každého ztraceného života. „Je pro mě frustrující stát kvůli mé práci, kterou mám rád, před soudem. Je to okamžik, který si budu pamatovat celý život,“ řekl.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Okresní soud Trpákovi naposledy letos v únoru uložil trest šesti měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Hradecký krajský soud však verdikt v červnu po Trpákově odvolání zrušil a případ vrátil do Trutnova. Při prvním rozsudku v roce 2009 Trpák od okresního soudu odešel s trestem deseti měsíců vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku. I tento verdikt krajský soud po Trpákově odvolání zrušil.

Senátorem za trutnovský volební obvod se Trpák stal na podzim 2008, kdy ve druhém kole porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS). Trpák, který je členem ČSSD od roku 1995, působí také v trutnovském zastupitelstvu. Senát ho kvůli vyšetřování zbavil imunity v lednu 2009 na základě jeho vlastní žádosti.