Za seznamy komunistických soudců hrozí ministerstvu pokuta

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů zřejmě potrestá ministerstvo spravedlnosti kvůli seznamu komunistické minulosti soudců a státních zástupců. Ministerstvo ho zveřejnilo letos v lednu – od té doby pak úřad prověřoval, jestli je ministerský seznam v souladu se zákonem. Nyní přišel s verdiktem, že není.

Na seznamu je každý pátý soudce a každý třetí státní zástupce v zemi, například celé vedení Vrchního soudu v Praze. Řada z těch, kteří ve straně byli, ale chybí, někteří se na seznamu naopak objevili neprávem. „V každém případě tam došlo k jistým porušením zákona o ochraně osobních údajů, tedy chybným postupům, a proto tedy probíhá správní řízení,“ potvrdila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Ministerstvo spravedlnosti zdůrazňuje, že samotné zveřejnění jmen komunistů v talárech inspektorům úřadu nevadí – správní řízení se podle mluvčí Terezy Palečkové týká jen chyb, které se v seznamu objevily: „V tomto dáváme úřadu za pravdu, my jsme si těch chyb vědomi. Také jsme je hned napravili, všem postiženým jsme se omluvili, čili pokud nám úřad pro ochranu osobních údajů uloží sankci, budeme ji akceptovat.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Soudci se seznamem nesouhlasí

Dostupnost informací o politické minulosti soudců a státních zástupců je podle viceprezidenta Soudcovské unie Tomáše Mottla důležitá, ale cestu, kterou k tomu ministerstvo vybralo, neschvaluje. „Údaje o členství v komunistické straně se sdělovaly pouze do určité doby a pak už ne, takže automaticky databáze těchto údajů, kterou ministerstvo spravedlnosti spravuje, nemohla být úplná,“ kritizuje Mottl například nedostatek spolehlivých faktů.

Tomáš Mottl
Zdroj: ČT24

Resort spravedlnosti se proto chystá svůj seznam doplnit o některé další informace. V nejbližších měsících by se v něm mělo objevit třeba to, ve kterých přesně letech daný soudce nebo státní zástupce stranickou knížku vlastnil.

Vydáno pod