Soukromí lékaři se bouří, čeká je přeregistrace

Praha – Pozdvižení mezi soukromými lékaři vyvolal plán vládní koalice, podle kterého budou muset do tří let všichni znovu požádat krajský úřad o povolení provozovat praxi. Považují to za šikanu a zbytečnou byrokracii. Ministr Leoš Heger záměr obhajuje s tím, že stát chce touto novou registrací zkontrolovat kvalitu poskytované zdravotní péče.

„Toto bude veliká rána, byť jsou na to tři roky, a říkám, mnoho kolegů, kteří jsou plně způsobilí, tu praxi radši ukončí, než by museli absolvovat tu nesmírnou administrativní zátěž,“ varuje hned zkraje předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. A přidává se k němu i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Řada starších kolegů avizuje, že takovouto šikanu odmítají absolvovat a že praxe zavřou. Takže pokud je dnes problém sehnat praktického lékaře, tak ten problém bude ještě větší.“

Lékařům nevadí jen dokládání nejrůznějších potvrzení a výpisů. Všech 15 tisíc soukromých doktorů bude muset státu znovu povinně zaplatit tisícikorunový registrační poplatek. Ministerstvo zdravotnictví v tom ale problém nevidí a říká, že mu jde jen o blaho pacientů. „Je potřeba zkontrolovat, že se skutečně poskytují zdravotní služby v souladu se zákonem. Je to podle našeho názoru v zájmu pacienta,“ trvá na kontrolách náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09).

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Koalice je v návrhu zajedno

Návrh na povinnou přeregistraci soukromých lékařů a nestátních nemocnic podal minulý týden ve sněmovně místopředseda zdravotního výboru Marek Šnajdr z ODS. Dnes se k tomu ale odmítl vyjádřit. Jeho návrh podporuje celá koalice včetně ministra zdravotnictví, který jej přitom ještě před měsícem odmítal. Nyní ale koalice našla společnou řeč.

Lékařská komora už kvůli zákonu hrozí protesty soukromých doktorů. „Tu válku jim mohu jménem České lékařské komory garantovat,“ slibuje Kubek. Jedinými zdravotnickými zařízeními, která mohou zůstat v klidu, jsou státní a fakultní nemocnice. Ty se totiž, na rozdíl třeba od soukromých lékařů, znovu registrovat nemusí.