WikiLeaks: Amerika tlačila na české politiky, aby neprodávali L-159

Praha – Americká diplomacie v Česku intenzivně lobbovala proti prodeji bitevníků L-159 do některých zemí. Týkalo se to hlavně Venezuely a Bolívie, se kterými mají Spojené státy špatné vztahy, nakloněny ale nebyly ani obchodu se spřátelenou vládou v Afghánistánu. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných depeší WikiLeaks. Americká strana jakékoli záležitosti spojené s WikiLeaks nekomentuje.

Aero Vodochody jednalo o dodávkách bitevníků L-159 do Bolívie a Venezuely před pěti lety. Spojeným státům ale vadily protiamerické režimy v obou zemích i údajná spolupráce Venezuely s Íránem. Výrobce proto nahradil americké komponenty díly z Ukrajiny a Francie. Ani to ale nepomohlo. „V případě určitých teritorií se nám v minulosti skutečně stalo, že nám bylo naznačeno, že nejsou přípustná,“ potvrdil ČT prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Velvyslanec Richard Graber, WikiLeaks, 6.6.2007

„Informace, které jsme vám poskytli, by měly české vládě stačit k tomu, aby vetovala technologickou kooperaci a prodej zbraní Aera Vodochody do Venezuely.“

Aero proto chtělo alespoň pronajmout L-39 k výcviku pilotů. Ministerstvo zahraničí vše schválilo, do věci se ale vložil tehdejší premiér Mirek Topolánek. „Velvyslanci řekl, že instruoval vládu pozastavit řízení o udělení licence. Má v úmyslu svolat v příštích dnech jednání s činiteli vlády a přezkoumat celou záležitost,“ řekl 19. 7. 2007 zástupce velvyslance Michael Dodman.

Prodej L-159
Zdroj: ČT24

Topolánek nyní tvrdí, že o ničem neví. „Já o tom nic bližšího nevím, myslím, že tréninkové letouny L-39 tam vyvézt můžeme. My ale chceme samozřejmě prodat L-159, to bych řekl, že je daleko tvrdší oříšek,“ řekl ČT. Tehdy také sám naléhal na americkou stranu, aby s prodejem bitevníků pomohla. Možnost byla u nově vyzbrojovaného letectva Afghánistánu. Češi ale urgovali marně.

Česká armáda si původně objednala 72 letounů L-159. Dvě třetiny ale vyřadila a dodnes stojí v hangáru. Zatím se povedla jen výměna pěti strojů za dopravní letadla CASA do Španělska, ani tyto stroje ale zatím nelétají. Aero už letouny marně nabízelo do 30 zemí, teď se je spolu se státem snaží prodat do Iráku. V nově budované armádě by se měly stát předstupněm pro výcvik pilotů na F-16.