Sám byl trestán, nyní pro vězně založil učiliště

Praha - Se začátkem nového školního roku zahájilo svou výuku i nové střední odborné učiliště v Jiřicích nedaleko Brandýsa nad Labem, které se specializuje na výuku zdejších vězňů. Škola o kapacitě 120 žáků nabízí učňovské obory malíř–lakýrník a malířsko-natěračské práce a podle jejího zakladatele Jana Beera chce do budoucna otevřít i učňovský obor s maturitou. Ředitel školy má přitom pro vznik SOŠ osobní motivaci; sám strávil sedm let ve vězení.

Do prvního ročníku nové učiliště nabralo 620 žáků z řad trestanců. Všichni z nich museli projít testem z českého jazyka, matematiky a společenských věd. Výuka probíhá od půl osmé do půl jedné ve dvou skupinách. Jedna z nich se vzdělává v hodinách, druhá na praxi.

Studenti učiliště mají oproti ostatním odsouzeným dvě privilegia; jsou ubytováni spolu a kvůli studiu jim věznice vyčlení i víc osobního volna. V případě, že pobyt ve věznici ukončí před koncem studia, nabízí jim učiliště možnost získat výuční list v některé z civilních škol.

Mezi českými vězni je o studium během trestu odnětí svobody mimořádný zájem. Podle studie Systém vzdělávání odsouzených, kterou při Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně vypracovala Eva Jeklová, se chce vzdělávat 70,9 procenta odsouzených ve věku 25 - 40 let. Z osob odsouzených na 3 až 10 let je to 72,8 procenta. Čeští vězni mají možnost doplnit si vzdělání ve všech rovinách, od toho základního až po vysokoškolské.

Výuka probíhá přímo v areálu jiřické věznice. „Vězeňská služba bude průběžně informována o tom, co se učí, s jakým výsledkem a v jaké kvalitě,“ podotknul zástupce ředitele věznice Jan Novák. Přímo při výuce ale dozorci nebudou.

Školu založil a řídí bývalý vězeň. Chci jim dát šanci, říká

Zakladatelem a ředitelem jiřického učiliště je Jan Beer, který před lety sám strávil za podvod sedm let ve vězení. „Co jsem na svobodě - což už je cirka 15 let - jsem přemýšlel, jakým způsobem integrovat inkluzivní skupiny obyvatel, mezi které vězni patří,“ vysvětluje Beer svou motivaci pro zřízení SOŠ.

  • Vězeň v jiřickém učilišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2852/285104.jpg
  • Vězení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2851/285062.jpg
  • Vězení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2851/285059.jpg
  • Vězni v SOŠ Jiřice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2852/285102.jpg

Beer počítá s tím, že do budoucna by mohla škola zřídit i maturitní obor. „Pracujeme s trhem, který má v tuto dobu zhruba 25 tisíc osob ve výkonu trestu a z toho 50 procent z nich má základní vzdělání. Pouze 10 % z nich je vyučeno a 10 % má maturitu,“ argumentuje s tím, že poptávka se dá předpokládat.

Zástupce ředitele má extremistickou minulost

Pozornost nicméně vzbuzuje volba pedagogického sboru; ve funkci zástupce ředitele začíná s 1. zářím pracovat Jan Kopal, který má za sebou extremistickou minulost. „Prošel několika extremistickými uskupeními včetně národně-sociálního bloku, který seskupoval mimo jiné české neonacisty,“ informoval politolog Miroslav Bareš.

Beer v Interview ČT24 uvedl, že Kopalovu minulost nezná. „Pana Kopala znám jako studenta právnické fakulty na Masarykově akademii v Brně a učitele základní školy na Praze 3, kde učil jeden rok. Ředitel té školy mi na něj dal výborné reference a já jsem se rozhodl ho zaměstnat.“