Přívalový déšť a vítr způsobily největší problémy na Vysočině

Praha - Přes Česko se odpoledne a večer přehnaly silné bouřky. Nejvíce potrápil přívalový déšť Vysočinu, kde hasiči během odpoledne zasahovali u 70 případů. Voda zaplavila sklepy i silnice a silný vítr vyvracel stromy. Na jihlavském sídlišti spadl strom na zaparkovaný automobil. V Hlubočkách na Olomoucku zase vítr odnesl část střechy.

Nejvíce zásahů evidovali hasiči na Žďársku a Třebíčsku. V Třebíči na Karlově náměstí voda vytopila diskotéku, hasiči vyčerpávali také zatopené sklepy v divadle Pasáž. Voda zaplavila v Třebíči Hrotovickou silnici ve směru na Dukovany, stejný problém byl také ve Žďárské ulici v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Popadané stromy hasiči odstraňovali u obce Trnava. 

V Třešti na Jihlavsku vytopil přívalový déšť nájemníky panelových domů. Během chvíle voda dosáhla do téměř metrové výšky a zaplavila sklepy, kočárkárnu, místnost pro kola i prádelnu. Vodu ze zatopených sklepů odčerpávali také hasiči v Havlíčkově Brodě. 

Reportáže Václava Svobody a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V Královéhradeckém kraji způsobily bouřky největší problémy na Rychnovsku. Řeka Kněžná vystoupala v Rychnově na několik hodin na třetí povodňový stupeň. Obec Javornici pak odpoledne zaplavila voda z místního potoka i z okolních polí, zaplaveny byly domy i silnice.