Dráhy mají nový eshop

Praha – Dva dny před spuštěním internetového prodeje jízdenek pro vlaky Regiojet spustily novou verzi svého eshopu České dráhy. Zatím je k dispozici souběžně s předchozí generací, oproti které přináší řadu vylepšení. Především dokáže – podobně jako například eshop Německých drah – sám nabídnout zlevněnou jízdenku, cestující tak nemusí vybírat z několika druhů prodejů.

Dráhy sjednotily nabídky tzv. Sporo Tiketů, které umožňují cestovat mezi většími městy – především okresními a krajskými – s výraznou slevou. Ceny se ještě snižují při včasném nákupu nejméně týden předem. Dosud však byla jejich nabídka v rámci elektronického obchodu skryta a výchozí formulář umožňoval zakoupit pouze jízdenky za základní ceny, případně se slevou na In-kartě. Hlavní nevýhoda elektronických jízdenek zůstává v jejich napojení na konkrétní spoj a nemožnosti využít je v jiném vlaku v tentýž den a v téže trase.

Nový elektronický prodej jízdenek ČD je zatím k dispozici ve zkušebním provozu na www.cd.cz/eshop2g. Oproti předchozí verzi (stále je na www.cd.cz/eshop) není nutné se před nákupem lístku registrovat, dráhy slibují, že nákup lístku bude nadále mnohem rychlejší. „Dosavadní způsob nákupu dokladů na eShopu ČD požadavkům dnešních uživatelů nevyhovoval, zákazník strávil nákupem v průměru 10 až 11 minut,“ uvedl ředitel odboru řízení značky ČD Stanislav Perkner. Nyní se podle něj zkrátí potřebná doba asi na sedm minut.

Konkurenční dopravce Regiojet, který oznámil, že vyjede na linku Praha–Havířov 26. září, spustí svůj web (www.regiojet.cz) zítra. Jeho součástí by měl být i elektronický prodej jízdenek.